Noord-Korea dreigt met oorlog

Residents greet North Korean leader Kim Jong-Un (C) during his visit to the Jangjae Islet Defence Detachment and Mu Islet Hero Defence Detachment on the front, near the border with South Korea, southwest of Pyongyang March 7, 2013 in this picture released by the North's official KCNA news agency in Pyongyang March 8, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. QUALITY FROM SOURCE. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
Residents greet North Korean leader Kim Jong-Un (C) during his visit to the Jangjae Islet Defence Detachment and Mu Islet Hero Defence Detachment on the front, near the border with South Korea, southwest of Pyongyang March 7, 2013 in this picture released by the North's official KCNA news agency in Pyongyang March 8, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. QUALITY FROM SOURCE. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS REUTERS

In een schriftelijke reactie op nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad heeft Noord-Korea vandaag het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea opgezegd, een speciale hotline verbroken en aangekondigd „preventieve’’ nucleaire aanvallen uit te voeren en zonodig een tweede Koreaanse oorlog te beginnen.

Chinese Noord-Korea-experts namen vandaag de retoriek niet al te serieus. „Zij hebben daartoe niet de technische capaciteit’’, aldus Gong Keyu, directeur van het Noord-Korea Instituut in Shanghai. Volgens Gong is het feit dat het stemgedrag van China ertoe heeft geleid dat de nieuwe sancties unaniem zijn goedgekeurd „een nieuw feit dat wijst op een koersaanpassing’’ van zijn land.

China geldt als Noord-Korea’s enige bondgenoot, maar heeft steeds meer moeite met de gedragingen van het regime van Kim Jong-un. In Chinese media is een debat op gang gekomen over de vraag of de banden met Noord-Korea en „de onberekenbare, onervaren en niet te sturen jonge Kim’’(Global Times) niet deels moeten worden verbroken.

De laatste nucleaire test op 12 februari, de eerste proef onder het leiderschap van Kim Jong-un, baart het leiderschap in Beijing grote zorgen. Of China daadwerkelijk meewerkt aan uitvoering van de sancties is de vraag. De Chinese ambassadeur bij de VN, Li Baodong, zei dat zijn land, dat een grens van ruim 1500 kilometer met Noord-Korea deelt, „volledige implementatie’’ garandeert.

Dat betekent dat er geen dure auto’s, jachten en juwelen meer via China naar Pyongyang mogen worden vervoerd. Ook moet een eind komen aan het verkeer van Noord-Koreanen die met koffers vol geld in Beijing op het vliegtuig stappen of bij Dandong de grens oversteken. Andere elementen van het nieuwe sanctiepakket zijn meer inspecties van Noord-Koreaanse vliegtuigen en schepen en een verbod op financiële transacties die gerelateerd zijn aan de nucleaire en rakettenprogramma’s. Ook is de boycotlijst van Noord-Koreaanse individuen en bedrijven uitgebreid.

Tijdens de onderhandelingen bij de VN kregen Chinese diplomaten ook voor elkaar dat de sancties niet met militaire middelen afgedwongen kunnen worden, zoals de VS en Zuid-Korea wilden. Ook de levering van olie en gas aan Noord-Korea door Chinese bedrijven bleven buiten beschouwing. Dat geldt ook voor de export van goedkope textiel-, keuken- en kunstproducten naar China.

Chinese Noord-Korea-experts wijzen erop dat, ook als China meewerkt aan volledige uitvoering van de sancties, het niet waarschijnlijk is dat Pyongyang de ontwikkeling van een nucleair wapen staakt.

    • Oscar Garschagen