Nederlandse honkballers stunten opnieuw op WK en verslaan Cuba met 6-2

Netherlands' shortstop Andrelton Simmons makes completing a double play as Cuba's rightfielder Alexei Bell slide into the second base in the in the third inning of their World Baseball Classic second round game in Tokyo, Japan, Friday, March 8, 2013. (AP Photo/Koji Sasahara)
Netherlands' shortstop Andrelton Simmons makes completing a double play as Cuba's rightfielder Alexei Bell slide into the second base in the in the third inning of their World Baseball Classic second round game in Tokyo, Japan, Friday, March 8, 2013. (AP Photo/Koji Sasahara) De Cubaanse Alexei maakt een slide op het tweede honk in de derde inning, terwijl de Nederlander Andrelton Simmons de bal teruggooit. Foto AP / Koji Sasahara

Na de sensationele overwinning op Olympisch kampioen Zuid-Korea in de eerste rond van het WK honkbal heeft het Nederlands honkbalteam opnieuw voor een stunt gezorgd: het team won vandaag met 6-2 van Cuba in de tweede ronde van het World Baseball Classic. Dankzij de zege is Oranje nog een overwinning verwijderd van de finaleronde in San Francisco.

Een paar dagen geleden won de ploeg van bondscoach Hensley Meulens met 5-0 van Zuid-Korea in Taiwan. Vandaag waren de Nederlanders in de Tokyo Dome te sterk voor Cuba, de 25-voudig wereldkampioen.

Curt Smith opende de score voor Nederland in de tweede inning met een homerun. Niet veel later zorgde Kalian Sams voor 2-0. In dezelfde inning deden de Cubanen, die woensdag nog wonnen van titelverdediger Japan, echter nog wel iets terug via een homerun. NRC-sportredacteur Koen Greven was bij de wedstrijd:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederland maakt indruk in het Tokio Dome #wbc tegen Cuba. #nrc. Nu nog even vasthouden.

De Nederlandse Diegomar Markwell gooit in tegen Cuba in de eerste inning van de wedstrijd. Foto Reuters / Toru HanaiDe Nederlandse Diegomar Markwell gooit in tegen Cuba in de eerste inning van de wedstrijd. Foto Reuters / Toru Hanai

Het Nederlandse team maakte in de zesde inning het verschil. Jonathan Schoop besliste de wedstrijd met een homerun, die drie punten opleverde.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Homerun Schoop! 5-1! Nederland #wbc tegen Cuba. http://t.co/Aw77QFUN5O

Cuba stelde daar alleen nog een homerun tegenover.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Goede vangbal van Smith #wbc. Laatste inning gaat beginnen met 6-2 voorsprong voor Nederland tegen. #nrc.
Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nog drie man uit en Nederland schrijft geschiedenis #wbc in Tokio Dome. Loek van Mil als closer. Nederland op 6-2 tegen Cuba.

De Cubaanse Ismel Jimenez begint de wedstrijd voor Cuba op het WK in Japan. Foto AP / Koji SasaharaDe Cubaanse Ismel Jimenez begint de wedstrijd voor Cuba op het WK in Japan. Foto AP / Koji Sasahara

Oranje besloot de wedstrijd met een punt van Andrelton Simmons.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Simmons scoort 6-2 voor Nederland #wbc tegen Cuba. Cubanen weten het niet meer. Dit is geen stunt meer. Nederland is Cuba voorbij.

De Nederlandse honkballers Wladimir Balentien (rechts), Roger Bernadina (midden) en Kalian Sams vieren de overwinning na de wedstrijd. Foto Reuters / Toru HanaiDe Nederlandse honkballers Wladimir Balentien (rechts), Roger Bernadina (midden) en Kalian Sams vieren de overwinning na de wedstrijd. Foto Reuters / Toru Hanai

De Cubanen rekenden woensdag met 6-3 af met Japan en eindigden daardoor als eerste in poule A. Nederland besloot groep B eerder al op de tweede plaats na het verlies van Taiwan. Nederland kan zondagochtend al de finaleronde bereiken als wordt afgerekend met de winnaar van de partij tussen Japan en Taiwan. Bij verlies volgt een herkansing op maandag.

    • Anouk Eigenraam