Nederland al op 1 juli weg uit Kunduz

Nederlandse militairen vertrekken vervroegd per 1 juli aanstaande uit Afghaanse provincie Kunduz. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. De politietrainingsmissie zal per die datum stoppen. De vier Nederlandse F-16’s blijven nog wel in Afghanistan.

Aanvankelijk zou de missie volgend jaar beëindigd worden. De Nederlanders werken onder bescherming van Duitse militairen. Aangezien Duitsland een deel van de militairen uit Kunduz terugtrekt, moest Nederland bekijken of de missie volgens het tijdschema in 2014 kon worden beëindigd.

Als extra overweging voor het kabinet om eerder te vertrekken, speelt mee dat de opleiding aan Afghaanse politieagenten al min of meer is afgerond.

De Tweede Kamer stelde indertijd zeer strenge voorwaarden aan de missie naar Kunduz. Dit betekende onder andere dat maar een zeer specifiek deel van de Afghaanse politie in aanmerking kwam voor de opleiding door de Nederlanders.