Na 13 uur 'filibusteren' stemt de Senaat in met benoeming CIA-baas

De CIA heeft een nieuwe baas. Gisteren stemde de Senaat met 63 tegen 34 stemmen in met de benoeming van John Brennan, een promotie waarover wekenlang fel is gedebatteerd.

Brennan (57) was de afgelopen vier jaar Obama’s antiterrorismeadviseur. Hij geldt als architect van de geheime Amerikaanse drone-oorlogen: de omstreden inzet van onbemande vliegtuigjes om in landen als Afghanistan, Pakistan en Jemen terreurverdachten te doden. In die landen heerst bezorgdheid over slachtoffers onder onschuldige burgers, in de VS draait de discussie om de vraag of (verdachte) Amerikaanse staatsburgers in het buitenland doelwit kunnen worden. De drones domineerden vorige maand al het eerste debat in de Senaat over Brennans benoeming.

Deze woensdag slaagde de Republikein Paul Ryan, vorig jaar running mate van Mitt Romney in de presidentsverkiezingen, erin het onderwerp geruime tijd op de agenda te houden. Bijna dertien uur achtereen voerde hij in de Senaat het woord, daarbij af en toe bijgestaan door vragenstellende sympathisanten. Met deze vermaarde vertragingstactiek, de zogeheten filibuster (afgeleid van het Nederlandse woord ‘vrijbuiter’) wilde hij zijn bezwaren tegen het mogelijk inzetten van drones tegen Amerikanen onderstrepen.

Aan het eind van zijn urenlange, soms vermakelijke uiteenzetting, erkende Ryan (43) dat hij niet eindeloos kon doorgaan. „Ik heb ontdekt dat er zaken zijn die het filibusteren begrenzen, en aan een daarvan ga ik nu iets doen” – waarna hij naar het toilet ging. Gisteren ging hij dan ook akkoord met het voorstel het debat over Brennans benoeming tot gesloten te verklaren en tot stemming over te gaan – waarop hij zijn nee-stem deponeerde.

Het betekent niet dat Ryan met lege handen bleef staan. Uitgedaagd door zijn interventie reageerde de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder in een brief op Ryans vraag of de president bevoegd is drones in te zetten om Amerikanen te doden die niet betrokken zijn bij gevechten op Amerikaanse bodem. „Het antwoord op die vraag is ‘nee’”, schreef Holder. En gistermiddag mocht Ryan voor de lunch aanschuiven bij president Obama.