Moeder van kunstroofverdachte aangehouden in Roemenië

Een witte vlek markeerde in de Rotterdamse Kunsthal na de roof de plek waar een van de gestolen schilderijen hing.
Een witte vlek markeerde in de Rotterdamse Kunsthal na de roof de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Foto ANP / Robin Utrecht

De moeder van een van de verdachten van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam is in Roemenië aangehouden. Dat meldt het Roemeense persbureau Mediafax volgens Novum. De vrouw mag voorlopig 29 dagen vast worden gehouden.

Maandag werd een 19-jarige Roemeense aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de kunstroof. Die vrouw, de vriendin van een 28-jarige verdachte die eerder samen met twee anderen werd aangehouden in Roemenië, wordt verdacht van heling. De kunstwerken zouden na de roof in het huis in Rotterdam waar zij destijds woonde zijn ondergebracht. Gisteren werd bepaald dat de vrouw nog twee weken vastblijft. In de zaak werden eerder al drie Roemenen van 23, 25 en 28 jaar aangehouden in hun thuisland.

Schilderijen zijn mogelijk in vlammen opgegaan

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

Vorige week werd bekend dat twee van de zeven schilderijen, die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden geroofd, mogelijk in vlammen zijn opgegaan. Het zou gaan om de schilderijen van Matisse en Gauguin. De moeder van een van de verdachten is daarvoor verantwoordelijk, stelde de Roemeense zender Antena 3 toen. Of dit dezelfde moeder is die nu is aangehouden, is niet bevestigd.