Terugkijken: uitvaart Venezolaanse president Hugo Chávez

De uitvaart van de dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chávez begint vanmiddag om halfvijf Nederlandse tijd in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Bekijk de plechtigheid hier live.

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro (L), de Braziliaanse president Dilma Rousseff en oud-president van Brazilië Luiz Inacio Lula Da Silva bij de kist van de Venezolaanse president Chávez in de militaire academie in Caracas, Venezuela. Foto EPA / Presidency of Venezuela

De uitvaart van de dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chávez begon vanmiddag om halfvijf Nederlandse tijd in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Tal van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij en talloze mensen waren verzameld voor de militaire academie, waar het lichaam van Chávez ligt opgebaard. Kijk hier delen van de plechtigheid terug.

De plechtigheid voor Hugo Chávez werd onder anderen bijgewoond door de Surinaamse president Desi Bouterse, premier Mike Eman van Aruba en premier Daniel Hodge van Curaçao. Ook de Iraanse predisent Ahmedinejad, de Chileense president Pinera en afgevaardigden uit de Verenigde Staten waren aanwezig. Meer dan dertig leiders uit alle continenten zijn in Caracas verzameld. Namens Nederland was minister van Staat Hans van den Broek aanwezig.

Na de plechtigheid wordt vicepresident Nicolas Maduro nog beëdigd als waarnemend president van Venezuela. Hij wordt beëdigd in de militaire academie waar Chávez ligt opgebaard. Die beëdiging is controversieel: volgens de oppositie heeft Maduro geen grondwettelijk recht op de rol van waarnemend president. De oppositie boycot de bijeenkomst. Voor nieuwe verkiezingen is nog geen datum aangewezen.

Het lichaam van Chávez wordt niet begraven, maar gebalsemd en permanent tentoongesteld in een glazen lijkkist in het Museum van de Revolutie, vlakbij het presidentiële paleis. Tienduizenden Venezolanen stonden eergisteren al langs de straten in Caracas in rouw om de dinsdag overleden president. Zijn houten kist met de geel-blauw-rode nationale vlag werd langzaam door de stad gereden. Zijn lichaam blijft de komende dagen opgebaard in de militaire academie, zodat alle Venezolanen de kans krijgen om hem de laatste eer te bewijzen.

Een aantal fragmenten uit het afscheid:

Interim-president Maduro neemt afscheid van Chávez, en ook de Iraanse president Ahmedinejad is te zien:

De Amerikaanse acteur Sean Penn was aanwezig (Vanaf 1.40):

‘Chávez blijft aanwezig in ons allemaal’:

‘De tranen die we zien zijn echt’, zegt de NOS:

    • Anouk van Kampen