‘Leiders Raboploeg betrokken bij doping’

De doping die de Rabowielerploeg gebruikte, werd tijdens wedstrijden gewoon bewaard in de bus van het team. Dat heeft wielrenner Michael Rasmussen gisteren verklaard in zijn rechtszaak tegen zijn voormalige ploeg.

Volgens Rasmussen waren ploegartsen Geert Leinders en Jean-Paul van Mantgem direct betrokken bij het dopinggebruik, en werden zij aangestuurd door directeur Theo de Rooij en ploegleider Erik Breukink. Het is voor het eerst dat De Rooij en Breukink worden genoemd in verband met het dopinggebruik bij de Raboploeg. Oud-directeur De Rooij ontkende gisteren tegenover het gerechtshof in Arnhem dat hij er iets van wist.

Rasmussen werd in de Tour de France van 2007 door de Rabobankploeg op staande voet ontslagen, nadat hij bleek te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in de voorbereiding op de Tour. Rasmussen eist in hoger beroep een schadevergoeding van 5,6 miljoen euro. Volgens de Deen is hij ten onrechte aan de kant gezet, omdat de ploegleiding op de hoogte was van zijn bedrog. Rasmussen had gelogen om dopingcontroles te ontwijken.

Rasmussen vertelde gisteren uitvoerig over het dopingprogramma bij de Raboploeg. Zo zei hij dat ploegarts Leinders hem in 2004 en 2005 behandelde met verboden bloedtransfusies, en hem insuline toediende. Ploegarts Van Mantgem voorzag Rasmussen tijdens de Tour van 2007 van het verboden middel epo.

De Deen zei ook dat het dopingprogramma van de ploeg ieder jaar in de winter werd besproken. In januari 2006 spraken de ploegartsen af dat Michael Rasmussen, Michael Boogerd en Denis Mensjov tijdens de Ronde van Frankrijk bloedtransfusies zouden ondergaan.

De eerste transfusies vonden plaats in Bordeaux, voor de eerste Pyreneeënritten. Maar toen Mensjov de elfde etappe naar Pla de Beret won, werd het plan ineens omgegooid. Ploegleider Erik Breukink liet weten dat een tweede levering van bloed niet was toegestaan, aldus Rasmussen: „Ik denk dat de leiding bang was dat wij verdacht hard zouden gaan rijden.”