Kunst in cijfers

840 dollar (642 euro). Dat betaalde het Metropolitan Museum of Art in New York voor een originele aquarel van de Franse neoclassicist Jacques-Louis David (1748-1825). Deze aankoop, door Art Newspaper aangemerkt als ‘the steal of the season’, deed het museum bij Swann Galleries, een klein veilinghuis in New York. De aquarel, een studie voor een schilderij dat tot de meesterwerken van de ‘Met’ wordt gerekend, stond in de catalogus omschreven als ‘French school, early 19th century’. Een vergelijkbare schets van David bracht vorig jaar op een veiling in Parijs 510.000 euro op.

2.500 originele kunstwerken op briefkaartformaat worden door de Londense Royal College of Art te koop aangeboden, voor slechts 45 pond, ofwel 52 euro. Kunstenaars van naam (Christo, John Baldessari, filmregisseur Mike Leigh, modeontwerper Paul Smith) alsook minder bekende artiesten doen mee aan de ‘RCA Secret’-expositie. De opbrengst van de anoniem gepresenteerde werken gaat naar jonge kunstenaars.

8 maanden had de politie van New York nodig om een stuntelige kunstdief te arresteren. Een 29-jarige Griekse toerist had in juni een aquarel van Salvador Dalí ter waarde van 150.000 dollar (115.000 euro) gestolen bij een kunsthandel op de Upper East Side. Toen camerabeelden van de diefstal werden verspreid, stuurde de Griek zijn buit vanuit Athene terug naar de galerie. Daarop zaten vingerafdrukken, bekend bij de politie, want de man was bij zijn bezoek aan New York aangehouden voor de diefstal van een fles vruchtensap. Een undercoveragent lokte de Griek vervolgens naar New York door hem een baan als kunsthandelaar aan te bieden. De politie arresteerde hem bij aankomst op luchthaven JFK.

2,3 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) is de opbrengst van de eerste ‘online-only’ veiling van Christie’s. Uit 36 landen kwamen biedingen op 126 werken uit de nalatenschap van Andy Warhol. De opbrengst gaat naar The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts.