Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt kredietwaardigheid Italië

Foto EPA / Justin Lane

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Italië van A- naar BBB+ verlaagd. Dat doet de beoordelaar volgend op de parlementsverkiezingen in het land eind februari, die tot een onduidelijke politieke situatie hebben geleid.

Volgens Fitch zijn de vooruitzichten voor het land slecht nu het onwaarschijnlik is dat het land in de volgende weken een stabiele nieuwe regering zal krijgen. De toenemende Italiaanse recessie is bovendien een van de ergste in Europa, met een te verwachten krimp van 1,8 in 2013, zegt Fitch. Ook zal de staatsschuld van het land nog verder toenemen dan verwacht.

De politieke crisis is dan ook niet bevorderlijk voor het vormen van verdere structurele hervormingsmaatregelen die de Italiaanse economie kunnen verbeteren. Een verdere verlaging van de kredietwaardigheid is mogelijk, aldus Fitch.

Men verwacht dat pas na 20 maart besprekingen voor een nieuwe Italiaanse regering beginnen, schrijft persbureau AP. Het Italiaanse ministerie van Financiën benadrukt in een reactie de positieve aspecten van de Italiaanse economie en zegt dat de politieke onzekerheid “onderdeel is van een normaal democratisch proces”. Fitch is het eerste ratingbureau dat de status van Italië aanpast sinds de verkiezingen.

    • Anouk van Kampen