Kortkolom economie

Draghi: werkloosheid grootste probleem EU

Amsterdam. Bij het doorvoeren van structurele hervormingen is het van bijzonder belang dat de eurolanden de langdurige werkloosheid en jeugdwerkloosheid aanpakken. Dat zei president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi donderdag tijdens zijn toelichting op het rentebesluit. „Er zijn verdere hervormingen nodig op de arbeids- en productiemarkt om nieuwe banen te creëren”, zei Draghi. „Dat moet een dynamische, flexibele en competitieve economische omgeving opleveren.” De werkloosheid in de EU is opgelopen tot 11,9 procent. De ECB liet het officiële rentetarief ongewijzigd op 0,75 procent. (Novum)

Van Lanschot diep in verliezen in 2012

Amsterdam. Van Lanschot heeft vorig jaar een nettoverlies geboekt van 155,4 miljoen euro. Als gevolg daarvan keert de bank uit Den Bosch geen dividend uit. Zonder de afschrijving op merkwaarde en de eenmalige lasten van in totaal 157,4 miljoen had Van Lanschot een winst geboekt van 2 miljoen euro. Dat maakte de bank vanochtend bekend. Bij Van Lanschot moeten tot 2014 in totaal 300 banen verdwijnen, 15 procent van het totaal. Vorig jaar verdwenen al 147 arbeidsplaatsen. Dit leverde een besparing in de loonkosten op van 8,2 miljoen euro. De inkomsten uit operationele activiteiten kwamen in 2012 uit op 524,5 miljoen. (Novum)

Sociaal akkoord voor voor personeel Ford

Amsterdam. De directie van de Ford-fabriek in Genk en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan. Dat zei een woordvoerder van Ford België gisteren. De 4.100 productiekrachten op wie het akkoord betrekking heeft, werden vanochtend verwacht in de fabriek te Genk. „Zij krijgen een individueel voorstel voorgelegd”, zei de woordvoerder. „De regelingen voor vergoeding zijn afhankelijk van onder meer leeftijd, functie en lengte van het dienstverband.” De bedragen voor ontslagpremies die momenteel in Belgische media circuleren, zes- tot twaalfduizend euro per werknemer, wilde de woordvoerder vanochtend niet bevestigen. (Novum)

Record snoepomzet ondanks crisis

Amsterdam. Nederlanders hebben nog nooit zoveel geld uitgegeven aan snoep en snacks als vorig jaar. Ondanks de crisis werd in 2012 in totaal voor zo’n 3,6 miljoen euro aan chocolade, drop, nootjes, chips en koek uitgegeven. Dat meldde de NOS vanochtend op basis van gegevens van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren. Per persoon gaat het om gemiddeld 34 kilo snoep per jaar. Vooral de omzet van chocolade, chips, pinda's en noten nam vorig jaar toe. De zogenoemde tussendoorkoekjes waren echter een stuk minder populair. Volgens het studiecentrum komt dat doordat het ‘Sonja Bakker-effect’ langzaam is uitgewerkt. Bakker promootte de koekjes, maar haar methode lijkt langzaam aan populariteit te verliezen. De snoepbranche is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2007 bedroeg de omzet nog 3,1 miljard. In Nederland is snoep in ruim 75 duizend punten te koop, het meest in supermarkten en snoepwinkels. (Novum)