Kortkolom buitenland

Doden bij steekpartij in Chinese provincie

Beijing. In de West-Chinese provincie Xinjiang heeft een man die waarschijnlijk behoort tot de Oeigoerse gemeenschap gisteravond vier Chinezen gedood en acht anderen verwond. De man zou in de stad Korla met een mes wild om zich heen hebben gestoken. Mogelijk ging het om een ruzie over gokken. De autonome provincie kent al decennia spanningen tussen de islamitische Oeigoerse, die de meerderheid vormen in het gebied, en de Han-Chinezen. De Oeigoeren voelen zich gediscrimineerd en vrezen dat hun cultuur verloren gaat. In 2009 kwam het tot ernstige ongeregeldheden in de hoofdstad Urumqi, waarbij ongeveer 200 doden vielen. (AP)

Kleine messen mogen mee in vliegtuigen VS

Washington. Terwijl Europa nog debatteert over verruiming van de mogelijkheid om vloeistof mee te nemen in vliegtuigen, bestaat in de VS onenigheid over het besluit van luchtvaartveiligheidsdienst TSA om vanaf 25 april kleine messen weer toe te staan. Ook honkbalknuppels en golfsticks mogen weer meegenomen worden. Cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen vreest dat de kans op vliegtuigkapingen toeneemt. Volgens de TSA vergroot de maatregel juist de veiligheid omdat er meer tijd komt voor het zoeken naar echt gevaarlijke zaken als explosieven. (AP)

Russische hackers vallen Tsjechië aan

Praag. Telefonica en T Mobile, de grootste telecomproviders van Tsjechië zijn gisteren aangevallen door hackers die vermoedelijk opereerden vanuit Rusland. Eerder afgelopen week waren ook banken en mediabedrijven doelwit van hackers. Volgens justitie is het de grootste golf cyber-aanvallen uit de geschiedenis van Tsjechië. Opmerkelijk is ook dat de aanvallen naderhand niet zijn opgeëist. (AP, AFP)