Kortkolom binnenland

Nieuw uniform politie vanaf 2014

Amsterdam. De politie krijgt per 1 april 2014 een nieuw uniform. De platte pet zal vervangen worden door een pet met een klep. Daarnaast bestaat het uniform uit een blauwe broek, een polo, een windstopper en een jas met gele strepen. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren bekend. Politiebond ACP is enthousiast over het nieuwe tenue. De leden hebben zich in een enquête uitgesproken voor de outfit die zij nu krijgen (65 procent). Agenten klaagden over het huidige uniform. Dat zou een ‘te softe’ uitstraling hebben en onpraktisch zijn. Zo is de kleding niet geschikt voor rennen en klimmen. (NRC)

Hoogleraar weg na verhaal ‘godswonder’

Maastricht. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, is teruggetreden als directeur van Caphri, een instituut dat onderzoek doet naar eerstelijnsgezondheidszorg en preventie. Van Schayk kwam in opspraak vanwege een interview aan een christelijke website en aan de EO. Daarin vertelde hij dat hij zo’n 25 jaar geleden God aan het werk had gezien bij een patiënt met een te kort been. Na gebed groeide het been aan zonder een aanwijsbare medische verklaring. Van Schayck zegt in een verklaring dat hij met zijn stap wil voorkomen dat Caphri schade lijdt door alle media-aandacht. (NRC)

‘Spelers Nieuw Sloten mochten niet spelen’

Amsterdam. Drie spelers van het elftal van Nieuw Sloten waren niet speelgerechtigd op de dag dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd doodgeschopt. Dat meldt Nieuwsuur op basis van het strafdossier. Een van de spelers die op het veld stonden tijdens de wedstrijd tegen SC Buitenboys was niet eens lid van Nieuw Sloten. Twee voetballers die meespeelden stonden niet op het wedstrijdformulier. De drie die niet mochten spelen behoren tot de acht verdachten die vastzitten. Nieuw Sloten laat weten dat „men weet wat er gebeurd is en dat dit tegen de regels van de club is”. (Novum)

KNMI waarschuwt voor sneeuw en ijzel

Amsterdam. Automobilisten en andere weggebruikers in de noordelijke provincies moeten zaterdagochtend rekening houden met ijzel. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In de rest van het land is ook een waarschuwing uitgegeven voor sneeuw. Zaterdag is in de ochtend eerst kans op regen en ijzel. In de middag gaat de neerslag over in natte en later droge sneeuw. Tot in ieder geval de nacht van zaterdag op zondag is code geel van kracht. (Novum)

1.453 kilo cocaïne gepakt in de Caraïben

Den Haag. In de Caraïbische zee heeft de kustwacht een partij van 1.453 kilo cocaïne onderschept. De drugs lagen in een boot die door een patrouillevliegtuig werd ontdekt. De drie bemanningsleden zijn gearresteerd. Dat meldt de marine. Het bootje waarmee de cocaïne werd vervoerd werd door de Hr. Ms. Friesland achtervolgd. De kustwacht kon het met twee bewapende bijboten overmeesteren. (Novum)