kort

5 %

daling van inkomsten uit televisiereclame

Amsterdam. - Bedrijven hebben vorig jaar minder geld uitgegeven aan televisiereclames. Dat meldt de NOS. In 2012 werd in Nederland 962 miljoen euro uitgegeven aan televisiereclames. Dat is 5 procent minder dan in 2011, zo blijkt uit het jaarrapport van de Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame (SPOT). De oorzaak van deze achteruitgang is de economische crisis. Bedrijven hebben daardoor minder te besteden. SPOT verwacht wel dat de bestedingen volgend jaar iets zullen aantrekken. NRC

Registratie

Chip per 1 april verplicht bij puppy's

Amsterdam. - Alle honden die na 1 april geboren worden, moeten binnen zeven weken voorzien zijn van een chip en binnen acht weken worden geregistreerd bij een databank. Ook geïmporteerde honden moeten gechipt worden. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken gisteren gemeld. De maatregel moet illegale handel en fokkerij tegengaan. Ook is van verwaarloosde of mishandelde honden na te gaan wie de oorspronkelijke eigenaar is. De chip moet worden ingebracht door een dierenarts. Bij verhuizing of verkoop van de hond moeten de eigenaren dit zelf doorgeven aan de databank. Hetzelfde geldt voor sterfgevallen. Overtredingen worden bestraft met een boete. NOVUM

Code oranje

Vulkaan op Java spuwt rook en as

Amsterdam. - Wetenschappers hebben code oranje, het op één na hoogste dreigingsniveau, afgekondigd op Java, omdat de vulkaan op het eiland as spuwt. De Tangkuban Perahu is een toeristische trekpleister en wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden. Vulkanoloog Hendra Gunawan zei gisteren dat de vulkaan sinds maandag rook en as spuwt. Bezoekers en bewoners wordt geadviseerd om vanwege giftige gassen tenminste anderhalve kilometer afstand te houden. Nabijgelegen steden en dorpen zijn voorlopig veilig. De 2.084 meter hoge vulkaan op West-Java barstte in 1983 voor het laatst uit. Normaal kunnen toeristen tot de rand van de krater klimmen. NOVUM