Koning laat water niet los

In deze rubriek berichten wij de komende maanden over de troonswisseling op 30 april.

„Zo. Schoenen poetsen”, twitterde de minister. Foto Ronald Plasterk

‘Straks een oranje pet’

Prins Willem-Alexander heeft zich de afgelopen vijftien jaar „activistisch” met water beziggehouden, en is daarom niet van plan het onderwerp als koning helemaal los te laten. Dat zei de prins na afloop van zijn toespraak voor de Adviesraad voor Water en Sanitatie, bij de Verenigde Naties in New York. Hij kan zich als koning niet officieel meer voor waterkwesties inzetten, maar wil er wel op andere manieren aandacht voor blijven vragen. „Ik heb ervan genoten dingen te doen die voor de hele wereld van belang zijn, niet alleen voor Nederland”, zei hij. De prins was zeven jaar voorzitter van de raad, die VN-chef Ban Ki-moon adviseert over waterkwesties. Willem-Alexander ziet zichzelf „geen formele rol” meer vervullen in het watermanagement. „Ik draag straks een oranje pet, die van Nederland. Dan kan ik niet ook nog mijn lichtblauwe VN-pet opzetten. (NRC)

Ook feest in Argentinië

Ook in Argentinië, het vaderland van prinses Máxima, komen er festiviteiten rond de troonswisseling. Dat meldt de Nederlandse vereniging Argentinië. Er komt onder meer een ontbijt waar rechtstreekse beelden van de inhuldiging te zien zijn. In de avond is er een ‘Máxima Fiesta’. (Novum)

Koning naar scholen

Basisscholen maken kans op een ontmoeting met Willem-Alexander en Máxima. Daarvoor moeten ze een zo origineel mogelijke invulling geven aan de nationale sportdag op 26 april. Dat staat in plannen van het Nationaal Comité Inhuldiging. (Novum)

Protest met witte shirts

Mensen die vinden ‘dat het allemaal wel wat minder mag’ met de monarchie, moeten op 30 april wit dragen en met witte zakdoekjes zwaaien. Die oproep deed het Nieuw Republikeins Genootschap gisteren. De organisatie start ook een burgerinitiatief rond de kosten van de feesten. „Als tegenwicht tegen de oranjegekte stellen wij de neutrale kleur wit. Als je dat draagt geeft dat een contrast met oranje en laat je weten dat je voor een democratischer Nederland bent.” (Novum)