John Brennan dan toch officieel de nieuwe CIA-directeur

John Brennan kreeg vannacht groen licht van de Senaat en mag leiding geven aan de CIA. Foto AP/Manuel Balce Ceneta

De Amerikaanse Senaat is vannacht akkoord gegaan met de benoeming van John Brennan als nieuwe directeur van de CIA, nadat dit eerder werd uitgesteld. Brennan kreeg uiteindelijk 63 stemmen voor en 34 stemmen tegen.

Eind vorige maand zou het Amerikaanse Congres al stemmen over de kandidatuur, maar de Senaat wilde eerst documenten inzien over drone-aanvallen. Eerder weigerde de Amerikaanse overheid deze geheime documenten te verstrekken.

De drones vormen een onderwerp dat gevoelig ligt bij de Senaatscommissie en het Amerikaanse volk. Ondervraging door de Amerikaanse Senaat van het beoogde nieuwe hoofd van de CIA werd vorige maand bruut verstoord door betogers die schreeuwden dat bij drone-aanvallen door de CIA drie Amerikaanse burgers en een onbekend aantal buitenlanders om het leven zijn gekomen.

Geen drones inzetten tegen Amerikanen

Vannacht sprak Republikein en potentieel presidentskandidaat voor 2016, Rand Paul dertien uur aan een stuk. Hij wilde antwoord van president Obama op de vraag in welke gevallen de president precies drones kan inzetten tegen Amerikaanse burgers.

Pas toen Paul expliciet de verzekering kreeg dat Obama op Amerikaans grondgebied geen drones mag inzetten tegen vreedzame burgers, werd ingestemd met de benoeming van Brennan nadat de Democraten de vereiste 60 procent meerderheid hadden bij de stemming.

    • Annemarie Coevert