WB 500 meter naar Smeekens - Nederland wint ook achtervolging

Jan Smeekens juicht na het winnen van de 500 meter. Foto ANP / Vincent Jannink

Jan Smeekens heeft bij de wereldbekerfinales schaatsen in Heerenveen de wereldbeker 500 meter gewonnen, schrijft persbureau Novum. Hij onderstreepte daarmee zijn suprematie op de 500 meter dit seizoen nog maar eens. De Nederlandse schaatsers hebben even later op de avond ook de vierde wereldbekerwedstrijd ploegenachtervolging gewonnen.

De Nederlandse sprinter boekte bij de wereldbekerfinale in Heerenveen zijn vijfde opeenvolgende zege op de kortste sprintafstand. Smeekens noteerde een winnende tijd van 34,84 seconden en stelde daarmee bovendien de zege in het wereldbekerklassement veilig.

Ronald Mulder (35,04) maakte op de derde plaats het Nederlandse feestje compleet. De Canadees Jamie Gregg werd tweede in 34,96. Wereldkampioen sprint Michel Mulder kwam net tekort voor het podium. Op drie honderdsten van zijn broer Ronald werd hij vierde. Kjeld Nuis (35,31) en Hein Otterspeer (35,37) moesten zich tevreden stellen met de twaalfde en zestiende plek.

Smeekens, die dit seizoen al zesmaal een 500 meter won, kan de winst in het wereldbekerklassement niet meer ontgaan. Met nog een race te gaan bedraagt zijn voorsprong op Joji Kato 204 punten. Nummer drie Michel Mulder volgt zelfs op meer dan vierhonderd punten. Dit weekend liggen er voor de winnaar 150 punten klaar.

Bij de vrouwen wordt pas zondag duidelijk wie de wereldbeker wint: de tweede omloop van de 500 meter is dan pas.

Beker ploegenachtervolging ook naar Nederlandse schaatsers

Update 20.30 uur: De Nederlandse schaatsers hebben even later op de avond ook de vierde wereldbekerwedstrijd ploegenachtervolging gewonnen. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen kwamen bij de wereldbekerfinale in Heerenveen tot een winnende tijd van 3.40,64 minuten. Zuid-Korea, dat de laatste twee wedstrijden kort achter Nederland finishte, gaf nu meer dan twee seconden prijs: 3.42,69. Rusland eiste het brons op.

Nederland besloot het wereldbekerseizoen met de maximale score van 450. Zuid-Korea werd op honderd punten tweede, terwijl Rusland ook het klassement als derde besloot.

Ook bij de vrouwen belandde de eindzege voor de derde keer in vier jaar in Nederlandse handen. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Linda de Vries zorgden met een tijd van 3.00,50 minuten voor de tweede Nederlandse wereldbekeroverwinning dit seizoen. Canada werd op precies drie seconden tweede. Polen volgde op de derde plaats. Het eindklassement was in exact dezelfde volgorde.

    • Anouk van Kampen