Hugo Chávez als een heilige gebalsemd

Mao (links) ligt sinds zijn dood in 1976 in een mausoleum in Beijing. Lenin (midden) is ook na de ondergang van de Sovjet-Unie op het Rode Plein in Moskou blijven liggen. Stalin is daar in 1961 verwijderd. De Filippijnse president Marcos (rechts) ligt in de stad Batac. Zijn balsemer gaat vermoedelijk ook het lichaam van Chávez conserveren. Foto’s AP

De dinsdag overleden Venezolaanse president Hugo Chávez krijgt de uitvaart van een heilige. Gisteren werd besloten om hem niet te begraven, maar om zijn lichaam te balsemen en in een museum te plaatsen. De staatstelevisie omschrijft hem als ‘Chávez, Christus van de armen’. De begrafenis van vandaag wordt nu een rouwceremonie. Minstens 30 regeringsleiders komen, de meeste uit Latijns-Amerika.

Zijn lichaam wordt gebalsemd „zoals Lenin en Mao Zedong”, zei vicepresident Nicolás Maduro. Het volk kan nog zeker zeven dagen langs de kist lopen van de socialistische president, die veertien jaar aan de macht was. „Heel Venezuela krijgt de kans om afscheid nemen.”

De afgelopen dagen kronkelde een kilometerslange rij naar de militaire academie waar Chávez opgebaard ligt. Het was een mix van verdriet, carnaval en verkiezingscampagne. Aanhangers met rouwbanden schuifelden langs podia met zangeressen en vertolkers van linkse propaganda: „Chávez leeft, de strijd gaat door!”

„Hij lag er heel mooi bij. Met zijn rode baret en zijn uniform. Alsof hij sliep”, zei Ana Maria Reyes, die met haar 72-jarige moeder een kruis had geslagen bij „de vader van het volk”. Ze hadden twaalf uur in de rij gestaan, vanaf vier uur ’s ochtends.

Sceptici zeggen dat Maduro de massale rouw om Chávez uitbuit voor de verkiezingen, die binnen dertig dagen worden gehouden.