FNV: zestigplus-bouwvakkers zo snel mogelijk met vroegpensioen

Als het aan FNV Bouw ligt gaan alle bouwvakkers van boven de zestig zo snel mogelijk van prepensioen. Foto ANP/Koen van Weel

Bouwvakkers van boven de zestig jaar moeten zo snel mogelijk vervroegd met pensioen. Dat wil FNV Bouw om te voorkomen dat tienduizend bouwvakkers hun baan verliezen, schrijft het AD vanochtend.

Behalve een vroegpensioen moeten werknemers tussen de 55 en 60 jaar vrijwillig worden begeleid naar werk buiten de bouw. De vakbond wil zo ruimte scheppen om jongeren aan te nemen. Daarvoor wil FNV afspraken maken met bedrijven, die voor de kosten moeten opdraaien.

Vicevoorzitter van de bond Charley Ramdas legt uit:

“Het bloed gutst er nu uit in de bouw, maar tegelijk weet iedereen dat we rond 2020 een enorm personeelstekort krijgen. Komend decennium gaat een grote groep bouwvakkers met pensioen, terwijl geen jongere nu de bouw in wil. Want er is geen werk.”

Bouwvakkers stoppen nu op hun 62ste met werken. Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland stelt in de krant het idee ‘serieus’ te willen bekijken, maar betwijfelt of het betaalbaar is.

    • Annemarie Coevert