Erfgenaam van Chávez met exact zo’n trainingspak

Oud-buschauffeur Nicolás Maduro volgt de beweende Chávez vanaf morgen op en is koploper bij de komende presidentsverkiezing.

Nicolas Maduro, gezant van Hugo Chávez op aarde. Foto Reuters

Een doorsnee outfit voor een rouwstoet was het niet. En toch was het geen verrassing wat de Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro gisteren aanhad toen hij de kist van Hugo Chávez door Caracas begeleidde: een trainingsjack in het geel-blauw-rood van de nationale vlag. Net zo eentje als de dinsdag overleden president van Venezuela vaak had gedragen.

Maduro (50) doet er alles om een vrijwel exacte kopie van Chávez te worden. Na bijna twintig jaar aan de zijde van de socialistische oud-militair doet hij Chávez keurig na: met zijn vurige aanvallen op de oppositie, de omarming van de armere Venezolanen en ook zijn kledingstijl.

De vroegere buschauffeur en vakbondsleider wordt morgen aangewezen als de nieuwe president van Venezuela, een van de grootste olie-exporteurs ter wereld. Chávez doopte hem ruim voor zijn overlijden tot zijn gewenste opvolger „in het geval mij iets mocht overkomen”.

Binnen dertig dagen moeten volgens de regering verkiezingen worden gehouden.

Maduro heeft niet het charisma en de geslepenheid van zijn politieke peetvader. Maar in recente peilingen loopt hij voor op oppositieleider Henrique Capriles Radonski.

Zijn belangrijkste rivaal in het kamp van de Chávistas zelf, oud-militair en parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, lijkt nu definitief aan de kant staan.

De zegen van Chávez maakt het Maduro een stuk gemakkelijker te winnen. Rouwende aanhangers zeiden in Caracas dat ze Chávez wens zullen eerbiedigen. „Anders raken we alles kwijt wat Chávez ons heeft gegeven”, zei winkelbediende Jorge Ramon Almeida geëmotioneerd.

Bijna niemand werkte zo lang samen met de joviale maar wantrouwige Chávez als Maduro. Geboren in een arm, links gezin raakte hij in 1992 onder de indruk van de mislukte coup van de militair met zijn rode baret. Sindsdien steunde hij diens politieke project. Maduro werd beloond. Hij werd vice-parlementsvoorzitter na de eerste presidentszege van Chávez in 1998 en later voorzitter. Vanaf 2006 tot dit jaar was hij minister van buitenlandse zaken. Maduro vormt een socialistisch superstel met zijn vrouw Cilia Flores, net als hij Chavista van het eerste uur en tussen 2006 en 2011 zijn opvolger als parlementsvoorzitter. Ze is nu de procureur-generaal van Venezuela.

Ook internationaal zal Maduro de erfenis van Chávez waarschijnlijk trouw zijn. Hij suggereerde vlak voor het overlijden van Chávez dat diens kanker was veroorzaakt door „imperialistische machten” – lees door Washington. Hij zette twee Amerikaanse diplomaten uit omdat die Venezuela zouden willen ‘destabiliseren’.

Cuba is voorlopig verzekerd van goedkope Venezolaanse olie als Maduro de verkiezingen wint. Als linkse jongere kreeg hij politieke scholing in Cuba. Zijn band met Raúl en Fidel Castro is versterkt tijdens de vele ziekenbezoeken aan Havana tijdens de behandeling van Chávez.

Maduro liep de afgelopen weken over van lof voor de president, die hij omschreef als een Jezus-figuur die leed voor zijn volk. Dit blijft de strategie tijdens de verkiezingen.

Maduro zal zeggen dat de erfenis van Chávez op het spel staat. Oppositieleider Capriles moet het opnemen tegen de geest van de overleden president en zijn vertegenwoordiger op aarde.

    • Ykje Vriesinga