Er zat geen greintje kwaad bij

De commissie-Cohen interviewde mensen die bij de rellen aanwezig waren. „Toen alle leuke mensen weg waren, bleven de nare mensen over.”

Amsterdam. - Ze liepen naar voren, gooiden stenen en gingen meteen weer terug [...]. Ik heb geen mensen met maskers, bivakmutsen of sjaals om gezien. Het waren normale jongeren. Ze stonden gewoon naar de politie te gooien omdat het nu kon [...]. Veel jongens hadden gedronken en waren impulsiever, die dachten: nu kan het een keer. We kunnen een ruitje bij de Albert Heijn intrappen en dan nemen we wat mee. Het is ernstig, ik weet het. Maar ik weet zeker dat er geen greintje kwaad in zit.”

De commissie-Cohen sprak met aanwezigen over de rellen in Haren. Er waren veel feestgangers en een klein aantal ‘ongure types’ aanwezig op 21 september, de avond van de Facebookrellen. De meeste relschoppers waren gewone jongeren die te veel hadden gedronken en aan het schreeuwen waren, scholieren en studenten uit het Noorden.

Groepjes die er met hun sjaaltjes en capuchons meer georganiseerd uitzagen, haalden bakstenen uit een rotonde en staken voorwerpen op straat in brand: „Rond half tien beseften we dat er mensen in Haren liepen waar je liever niet mee omgaat. Mensen met capuchons en zo [...]. Het waren toch wel een beetje van die voetbalachtige personen. In elk geval zien ze er in Haren niet op die manier uit. Plotseling liep iedereen met bakstenen rond. Wij dachten nog: bakstenen? Maar die hadden ze van de rotonde gehaald [...]. Toen alle leuke mensen weg waren, bleven de nare mensen over. Ze haalden die rotonde helemaal uit elkaar. Ze begonnen ook stoelen in de fik te steken. Je zag overal ingegooide ramen.”

De meeste feestgangers hebben dergelijke verhalen. Tot ongeveer acht uur heerste er een positieve sfeer. Knallen van vuurwerk en de komst van de ME zorgden voor een gevoel van paniek en het omslaan van de stemming. Veel mensen bleven kijken, om de spanning, omdat ze nieuwsgierig waren en omdat ze niet goed weg konden door de afgesloten straten.

De ervaringen komen overeen met wat er aan verdachten is opgepakt tijdens en na de rellen. 94 van de 108 aangehouden verdachten kwamen uit het noorden. Scholieren, en jongeren tot een jaar of 25. Een duidelijke link met hooligans, die eerder werd gesuggereerd en die sommige omstanders ook rapporteerden, heeft de commissie niet kunnen leggen. Ook bij de aangehouden verdachten zaten geen voetbalhooligans. Haren was een kruitvat, een klein lontje was genoeg om de boel te laten exploderen, aldus de commissie.

    • Laura Wismans