Drie debutanten maken nog kans op Academica Literatuurprijs 2013

De jury van de Academica Literatuurprijs heeft zojuist de shortlist met daarop de drie kanshebbers bekendgemaakt. De jury koos uit 100 Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten boeken van Hanneke Hendrix (De verjaardagen), Cristophe van Gerrewey (Op de hoogte) en  Shira Keller (M.). Over M. schreef Arjen Fortuin in zijn recensie “dat er talloze redenen zijn om

De jury van de Academica Literatuurprijs heeft zojuist de shortlist met daarop de drie kanshebbers bekendgemaakt.

De jury koos uit 100 Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten boeken van Hanneke Hendrix (De verjaardagen), Cristophe van Gerrewey (Op de hoogte) en  Shira Keller (M.).

Over M. schreef Arjen Fortuin in zijn recensie “dat er talloze redenen zijn om M. te prijzen” en “dat het merkwaardig is dat een debuut van een 27-jarige met zo veel kwaliteit niet binnen een paar weken overal de lucht is ingestoken”. Hendrix’ De verjaardagen werd “een boosaardig sprookje”  genoemd. Over Op de hoogte schreef Elsbeth Etty: “Het is zowel een sterk en met schwung geschreven verhaal over wanhopige liefde als een noodkreet over een door commercie en platte scoringsdrift in het slop geraakte literatuur.”

De winnaar wordt in september in Den Haag bekendgemaakt.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De prijs wordt dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. Vorig jaar wonerik Menkveld met Het grote zwijgen.

    • Sebastiaan Kort