Lezen: geheime documenten over Haren op de valreep openbaar gemaakt

Foto ANP/Catrinus van der Veen

Alle overheidsdocumenten waar de commissie die onderzoek deed naar de rellen in Haren informatie uit haalde zouden geheim blijven, maar zijn inmiddels toch openbaar gemaakt door Eenvandaag, en volledig te lezen.

De commissie maakt later vanochtend de conclusies van het afgeronde onderzoek bekend, die gisteren als deels zijn uitgelekt. Gisteren besloot de burgemeester daarnaast dat Eenvandaag de documenten toch mocht hebben, zo schrijft het programma:

“Toeval of niet, pal voor de presentatie van het rapport-Cohen veranderde de burgemeester van gedachten. Onder druk van EenVandaag en GeenStijl WOB-er Brenno de Winter, die de gemeente een kort geding in het vooruitzicht stelde.”

Uit de verkregen documenten blijkt volgens Eenvandaag dat de burgemeester en politie in de voorbereidingen van Project X voortdurend de risico’s hebben onderschat en nauwelijks voorzorgsmaatregelen hebben getroffen. Zo is het draaiboek van de politie summier en staat er niet in omschreven wat er van de politie wordt verwacht onder welke omstandigheden.

Documenten vrijgegeven na WOB-verzoek

Het programma deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) toen de gemeente Haren weigerde het onderzoek openbaar te maken. Het gaat daarbij onder meer om draaiboeken van de politie en de gemeente, en om notulen van vergaderingen van het gemeentelijke beleidsteam.

Haren redeneerde dat het openbaar maken hiervan een risico betekent voor de openbare veiligheid. Informatie over de voorbereiding van het Project X-feest zou iets kunnen prijsgeven over toekomstig ingrijpen, wat het werk voor de politie kan bemoeilijken en het toekomstige functioneren van betrokken ambtenaren kan schaden.

‘Politiekorps schoot ernstig tekort’

Uit een eerder gepresenteerd intern evaluatierapport van de politie bleek al dat de top van het Groninger politiekorps ernstig tekort is geschoten bij de voorbereiding op en de aanpak van de rellen in Haren. Terwijl de Groninger korpschef Oscar Dros een dag na de rellen van 21 september nog zei dat zijn agenten en ME’ers “op alles waren voorbereid”, bleek dat niet het geval. Agenten en commandanten waren niet of nauwelijks gebrieft en het ‘worst case scenario’ was onvoldoende uitgewerkt. Draaiboeken waren niet doorgesproken met politiemensen die de straat op moesten en evenmin bij de meldkamer bekend.

De rellen ontstonden nadat een inwoonster van Haren een verjaardagsfeestje op Facebook had aangekondigd. Terwijl de burgemeester herhaaldelijk liet weten dat het feest niet doorging, werd Haren overlopen door duizenden feestgangers en veranderde het villadorp in een slagveld. De politie werd bekogeld, winkels werden geplunderd en auto’s werden in brand gestoken. Bij de ongeregeldheden raakten in totaal 29 mensen gewond.

    • Annemarie Coevert