Dijsselbloem, twijfelend: 'Is dat wat?'

Slimme studenten, op de Universiteit van Amsterdam. Die strikten Jeroen Dijsselbloem ver vóór hij minister werd al voor een interview.

Het academisch kwartiertje is aan Jeroen Dijsselbloem niet besteed. Precies op de afgesproken tijd laat de minister van Financiën (PvdA) zich zakken op één van de Chesterfieldbanken op het podium in de hal van de economiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam.

De minister was gistermiddag te gast bij Room for Discussion, een debatprogramma georganiseerd door studenten economie. De afspraak stond al een half jaar, vertelt interviewer en student David Crabbendam (20) vooraf. „We hebben hem uitgenodigd toen hij bij de formatie betrokken was.”

Inmiddels is Dijsselbloem behalve minister ook voorzitter van de eurogroep, het overlegorgaan van de zeventien eurolanden, en speelde hij een hoofdrol tijdens de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS Reaal. Zo’n „belangrijke gast” heeft Crabbendam niet eerder geïnterviewd. En ja, dat zorgt bij hem en zijn mede-interviewer Jan-Tjibbe Steeman (23) „wel voor wat spanning”.

Die blijkt niet overdreven, want Dijsselbloem maakt het de jonge interviewers niet makkelijk. „Ik dwaal af, jullie moeten wel ingrijpen”, zegt hij als hij vervalt in een uitweiding over het Europees Parlement. En als Crabbendam vraagt naar de „onteigeningswet” die het mogelijk maakte SNS Reaal te nationaliseren, valt Dijsselbloem hem in de rede: „Je bedoelt de interventiewet.”

Maar in diezelfde discussie over SNS permitteert de minister zich óók een slordigheid – in een gepeperde uitspraak over Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank. Dat Wellink niet aanwezig is tijdens een hoorzitting die vandaag wordt gehouden over het toezicht op SNS Reaal zegt Dijsselbloem te „betreuren”. Wellink heeft de aankoop van de problematische vastgoedtak Property Finance destijds toegestaan. „Hij heeft de morele plicht verantwoording af te leggen.”

Achteraf blijkt echter dat Wellink voor de betreffende hoorzitting helemaal niet was uitgenodigd. Volgens een woordvoerder van de minister lag „in de vraag besloten” dat Wellink niet zou wíllen komen – daarin zat de verwarring.

Ondanks zijn jonge gehoor blijft Dijsselbloem zakelijk. Een enkele keer zorgt hij voor een glimlach bij de studenten. Hoe hij zichzelf na enkele maanden ministerschap al tot voorzitter van de eurogroep wist te manoeuvreren? „Ik maakte denk ik een niet al te idiote indruk.”

Precies na een uur geeft zijn woordvoerder de interviewers het sein: afronden. Maar Steeman is nog niet klaar. „Wat moet ik doen als ik de nieuwe minister van Financiën wil worden?” Er volgt een stilte – de langste tot nu toe. „Hard werken”, zegt Dijsselbloem. En dan, twijfelend: „Is dat wat?”

Niet de meest creatieve tip, oordeelt Steeman na afloop. „Maar ja”, zegt hij, „misschien ís dat uiteindelijk wel gewoon het geheim.”

    • Teri van der Heijden