De winter slaat weer toe dit weekend: sneeuw en ijzel in aantocht

Foto NRC / Arjan de Jongh

Het leek even echt lente te gaan worden, maar de komende dagen is niets minder waar. Automobilisten en andere weggebruikers in de noordelijke provincies moeten morgenochtend rekening houden met ijzel, zo waarschuwt het KNMI.

In de rest van het land is een waarschuwing uitgegeven voor sneeuwval. Morgen is in de ochtend eerst kans op regen en ijzel, in de middag gaat dit over in natte- en later droge sneeuw. Tot in ieder geval de nacht van zaterdag op zondag is code geel van kracht, zo geeft het meteorologisch instituut vanochtend aan.

Weerman Reinier van den Berg, die eerder al adviseerde om de handschoenen niet te vroeg op te bergen, verwacht voor de dagen erna nog kouder winterweer:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Misschien wordt de -10 volgende week ergens in Nederland gehaald. Brrr serieuze kou in aantocht

Collega-weerman Gerrit Hiemstra schrikt van de voorspellingen:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Allemachtig! GFS (Amerikaans model) berekent zondag 9-14 cm #sneeuw in 24u voor heel N en O-NL! En dat bij ONO 3-6Bft. Heftig! #winter

Weerprimeur.nl meldt eveneens dat het kwik een spectaculaire daling zal vertonen, en rept over een koudegolf die ons in de komende week kan treffen:

“Landelijk gezien gaan we een extreme duik maken met de temperatuur zoals die zelden voorkomt in de Lage Landen en van de bijna zomerse 19 graden regionaal op woensdag, duiken we waarschijnlijk dik onder de min tien in de nacht naar 13 maart. Strenge vorst dus later.”

Gelukkig is bij Meteo Consult het glas nog altijd halfvol:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Bij ons wordt het weer even winters, maar in #Australië is het juist nog steeds erg heet met in Melbourne de hele week ruim 30 graden!
    • Annemarie Coevert