Dansstaf met schelpjes

None
Foto DeZwaan

Wat Top van een ceremoniële dansstaf van de Gurensi-stam uit Burkina Faso, een janusfiguur bekroond door een neushoornvogel op zijn beurt bekroond door een kleinere vogelkop op lange steel. Hout met resten van pigment en kaorischelpjes.

Waar ‘Etnografica/ Tribal art-veiling’ op 25 maart bij De Zwaan in Amsterdam.

Richtprijs € 600 - 1.000

Bijzonderheid Diverse etnische groepen in het noorden van Ghana en het zuiden van Burkina Faso vormen samen de Gurensi. Deze West-Afrikaanse groepen, die nu samen ongeveer 1,2 miljoen mensen tellen, spreken verschillende talen, maar delen wel dezelfde sociale en religieuze gebruiken.

Goede koop? Els Verhey van galerie Tribal Design in Amsterdam: „Gebruiksvoorwerpen van de Gurensi zijn zeldzaam. Bovendien is de sculpturale kwaliteit van deze staf bijzonder goed en is ook de herkomst in orde: van de missionarissen van de Witte Paters.”

„De cruciale vraag bij etnografica is: echt of namaak? Om dat te kunnen beoordelen heb je ervaring nodig. Dit is een voortreffelijk stuk uit de jaren dertig. Zulke voorwerpen waren voor toeristen niet interessant en zijn daarom niet nagemaakt. Bovendien heeft deze staf op de goede plekken gebruikssporen. Voor 1.000 euro een zeer goede koop.”