Conclaaf begint op dinsdag 12 maart

Een Libanese kardinaal stapt uit voor het overleg van de kardinalen vanochtend. Daar werd zojuist besloten dat het conclaaf op 12 maart begint. Foto AP / Alessandra Tarantino

Het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen begint op dinsdag 12 maart. Dat heeft het Vaticaan volgens persbureau AFP gemeld. Dinsdagochtend wordt een mis opgedragen in de Sint-Pieterbasiliek en in de middag gaan de kardinalen in beraad.

Vanmiddag stemden de kardinalen over de exacte datum. In de race om de Heilige Stoel lijkt er nog geen duidelijke koploper te zijn. De beraadslagingen in het vooroverleg van afgelopen week laten zien dat de kardinalen over een aantal problemen scherp verdeeld zijn.

Het is in de afgelopen honderd jaar niet voorgekomen dat een conclaaf langer dan vijf dagen duurt. Het lijkt erop dat de kardinalen ook ditmaal haast zullen maken met het overleg, mogelijk om te voorkomen dat de vuile was van het Vaticaan buiten wordt gehangen.

Alvorens het conclaaf van start gaat moet nog een aantal profane zaken worden geregeld. Zo moet er worden bepaald wie in welke kamer slaapt in het Vaticaanse hotel, schrijft persbureau Novum.

    • Anouk van Kampen