Burgemeester Haren biedt excuses aan: we moeten hiervan leren

De gang van zaken rond de rellen in Haren spijt burgemeester Rob Bats. “Dingen hadden anders gemoeten. Daarvoor bied ik dan ook nu vandaag en hier mijn excuses aan”, zei hij in een reactie op het vanochtend gepresenteerde onderzoek van de commissie-Cohen.

Burgemeester Bats van Haren voorafgaand aan de persconferentie van de commissie Cohen. Foto ANP/Remko de Waal

De gang van zaken rond de rellen in Haren spijt burgemeester Rob Bats. “Dingen hadden anders gemoeten. Daarvoor bied ik dan ook nu vandaag en hier mijn excuses aan”, zei hij in een reactie op het vanochtend gepresenteerde onderzoek van de commissie-Cohen.

De driehoek, het overlegorgaan van de vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en de lokale overheid, had volgens Bats graag gezien dat het op de avond van 21 september anders was gegaan. De driehoek heeft volgens hem geworsteld met het duiden en inschatten van de situatie en het kiezen van een duidelijke strategie. “Daar zullen we lessen uit moeten trekken voor de toekomst.”

‘Ik ben me rot geschrokken’

De burgemeester geeft aan zich rot te zijn geschrokken. “Ik kende het fenomeen Project X en de kracht van sociale media onvoldoende.” Bats erkent een conclusie van de commissie dat er geen eenduidige communicatie was in aanloop naar en tijdens de avond van 21 september.

De Groningse plaats heeft de draad inmiddels zo goed mogelijk weer opgepakt. De schrik zit er echter volgens hem bij de inwoners, ondernemers, medewerkers van de gemeente en de hulpdiensten nog steeds goed in. “Het doet me tot op de dag van vandaag zeer dat ik dat in mijn rol niet kon voorkomen.”

Bats vindt dat er de nodige lessen zijn te leren:

“Het was voor mij zoeken, verkennen, beslissen en handelen in de verwachting elke keer het juiste te doen. Dat ik niet elke keer het juiste heb gedaan, weet ik nu.”

‘Er moet wel geluisterd worden’

Wel gaf de burgemeester aan dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie, waarbij de inzet van bijzondere bevoegdheden nodig was. De burgemeester kan zijn bevoegdheden echter alleen inzetten binnen de eigen gemeentegrenzen, zei hij. Als bijvoorbeeld jongens in Emmen in een filmpje op Youtube oproepen naar Haren te gaan, kan hij dat niet aanpakken.

Binnen de eigen gemeentegrenzen heeft hij wel voldoende bevoegdheden, maar dan moet er wel naar hem geluisterd worden, benadrukte de burgemeester: “Als een alcohol- of samenscholingsverbod niet wordt gehandhaafd, sta je machteloos.”

Bats beloofde zich ervoor in te zetten dat de lessen die met deze kwestie kunnen worden geleerd ‘hun weg vinden’. “Ik ga ervoor zorgen dat we de crisisplannen van alle gemeenten en regio’s YOLO-proof kunnen maken.”

Opstelten geschokt door rapport

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zei vanmiddag geschokt te zijn door de conclusies van de commissie. Hij denkt dat een dergelijk feest niet nogmaals zo uit de hand kan lopen. “Dit was een wake-upcall”, zei hij na afloop van de ministerraad tegen persbureau Novum.

Volgens Opstelten zijn er lessen getrokken uit de gang van zaken in Haren. Opstelten prijst de gedegenheid van het rapport. Ook heeft hij respect voor de reacties van de driehoek van politie, justitie en burgemeester, die de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten op zich nemen. Hij wil niet treden in mogelijk persoonlijke consequenties voor burgemeester Rob Bats (VVD) en korpschef Oscar Drost.