Boek van de Week: ‘Wij en ik’ van Saskia de Coster

Deze week is de nieuwe roman van Saskia de Coster het Boek van de Week in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Elf jaar na haar debuut, “een korte roman over de vrouw met de grootste kont ter wereld”, verschijnt er van de Vlaamse Saskia de Coster Wij en ik, “een roman die doodkalm begint met

Deze week is de nieuwe roman van Saskia de Coster het Boek van de Week in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Elf jaar na haar debuut, “een korte roman over de vrouw met de grootste kont ter wereld”, verschijnt er van de Vlaamse Saskia de Coster Wij en ik,

“een roman die doodkalm begint met de trage beschrijving van een villadorp in een bos op een Vlaamse berg. Dit is een plaats waar de orde regeert, het domein van mannen-managers en huisvrouwen achter deuren met twaalf sloten. Het onverwachte is ondenkbaar. Hier leeft het geld, hier rust het geld. Zelfs de colporteurs melden zich op vaste uren”,

zoals Arjen Fortuin vandaag in de Boekenbijlage schrijft. In deze gemeenschap vol ongelukkige gezinnen licht De Coster er eentje uit, te weten de Vandersandens.

Fortuin las “prachtige zinnen” over met name de grootmoeder, maar Wij en ik draait uiteindelijk om  “de ondergang van de vader, die wegzinkt in het drijfzand van een teveel aan verleden en een tekort aan toekomst”.

“Hij luistert veel te veel naar Bob Dylan. Tussen de regels door verwijst De Coster naar Jörgen Hofmeester, de op verwante wijze verkruimelende hoofdpersoon van Arnon Grunbergs Tirza. Dat er een grote destructieve kracht in Stefaan schuilt, wordt steeds duidelijker – het is alleen nog de vraag tegen wie of wat die kracht zich zal richten.”

Wij en ik is daarnaast ook een Bildungsroman over de jongste telg van de familie, Sarah, een meisje dat voor de kunsten lijkt geschapen. De Vandersandens zitten elkaar voornamelijk dwars, maar:

“Na alle ellende eindigt Wij en ik hoopvol. In de slotscène zien we zoals vaker in De Costers romans, twee door de loop van de geschiedenis beschadigde mensen die elkaar gevonden hebben.”

Verder in de bijlage Boeken: een reportage van Auke Hulst over het zogenaamde ‘literair schatgraven’, waarin hij de trend van het (succesvol) uitbrengen van vergeten romans als Stoner belicht, een interview met de kersverse winnares van de Woutertje Pieterse Prijs Kristien Dieltiens en besprekingen van nieuw werk van Daan Heerma van Voss, een boek over de negatieve houding van Europeanen ten opzichte van de economische vlucht van China en twee boeken over de rol die internetgrootheden als Google en Facebook op ons dagelijks bestaan hebben.