Bestuursvoorzitter SBS na anderhalf jaar opgestapt

Georgette Schlick is gisteren plotseling opgestapt als bestuursvoorzitter van SBS Broadcasting, eigenaar van de televisiezenders SBS 6, Net 5 en Veronica. Dat hebben de aandeelhouders gisteravond bekendgemaakt. SBS is eigendom van mediaconcern Sanoma en producent Talpa. De beslissing is in goed overleg genomen, meldt de raad van commissarissen in een persverklaring. Schlick wil haar vertrek niet nader toelichten.

Schlick (41) was anderhalf jaar de baas van de kwakkelende zenders van SBS. Zij had als belangrijkste opdracht marktaandeel terug te winnen op met name RTL. Dat is tot op heden niet gelukt. Vooral vlaggeschip SBS 6 stelt teleur. Shows als The next pop talent en Sterren dansen op het ijs bereikten geen miljoenenpubliek. „SBS 6 moet versneld weer op poten worden gezet”, zegt commissaris Dick Molman, tevens bestuursvoorzitter Sanoma Media Nederland (en commissaris van NRC Media). „Gezamenlijk hebben Georgette Schlick en de aandeelhouders besloten dat dat het beste kan gebeuren onder nieuw management.”

Molman benadrukt dat Schlick wel de positie van Net 5 (voor vrouwen) en Veronica (jonge mannen) wist te verbeteren. Ook maakte SBS onder haar een digitale inhaalslag: SBS’ Kijk.nl is inmiddels een volwaardig alternatief voor Uitzending Gemist van de publieke omroep en RTL XL.

„Het is niet eenvoudig om het marktaandeel te vergroten”, zei Schlick vlak na haar aantreden in oktober 2011. Daarbij stelde ze dat de SBS- zenders drie jaar zouden krijgen van de aandeelhouders om zich te bewijzen. Die tijd krijgt zij zelf dus niet.

„De cijfers zijn teleurstellend”, zei Dick Molman eind vorige maand al in deze krant. „De resultaten van de tv-zenders voldeden niet aan onze verwachtingen. En dat is voor beide aandeelhouders een probleem.” Als de cijfers van SBS zo blijven, stelde Molman, dan heeft Sanoma teveel betaald voor de zenders. Sanoma (voor 67 procent) en Talpa (33 procent) kochten SBS in 2011 voor bijna 1 miljard euro.

Sanoma kreeg in Nederland de afgelopen maanden al advies van de Finse televisiemakers binnen de groep. Sanoma bezit in Finland Nelonen Media, dat onder meer tv- en radiozenders exploiteert. Hans Edin, topman van Nelonen, wordt tijdelijk de baas bij SBS in Nederland. „Ik heb nog geen idee voor hoe lang”, zei Edin vanochtend telefonisch. „Het is nog te vroeg om te zeggen wat er moet veranderen bij SBS.”