Ballast zoekt het in nieuwe activiteiten

Bouwbedrijf Ballast Nedam boekte vorig jaar stevige verliezen door de aanhoudende malaise in de bouw.

Het vijfde bouwbedrijf van Nederland presenteerde vanochtend zijn jaarcijfers van 2012. Ballast Nedam behaalde het afgelopen jaar een verlies van 41 miljoen euro, tegenover een winst van 9 miljoen euro in 2011. Geen cijfers om heel vrolijk van te worden. Maar gek is dat niet, vindt analist Tom Muller van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. „Want als de markt het niet goed doet, dan valt er niet te verwachten dat een bedrijf dat wel doet.”

Ballast Nedam draaide een operationeel verlies van 31 miljoen euro. Dat komt vooral door afwaarderingen op grondposities en een reorganisatie. Totale kosten: 49 miljoen euro. Van de 3.900 werknemers zullen er vijfhonderd hun baan verliezen.

Geheel onverwacht komt het verlies niet. Al bij de presentatie van de kwartaalcijfers in oktober kondigde het bouwbedrijf aan rekening te houden met tegenvallende resultaten. Ook andere bouwbedrijven moesten flink afwaarderen op hun grondposities. BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, boekte 400 miljoen euro af op braakliggende bouwgrond. Als de woningmarkt verder verslechtert, kan dat leiden tot meer afwaarderingen van grondposities.

Vooral bij de regiokantoren van Ballast Nedam gaat het door de aanhoudende malaise in de bouw slecht. Het CBS maakte afgelopen dinsdag bekend dat het aantal verleende bouwvergunningen is gedaald met 33 procent. Ballast Nedam, voor negentig procent in Nederland actief, richt zich daarom ook op andere zaken. Op grootschalige projecten bijvoorbeeld. Want dat is een „groeimarkt”, aldus het bedrijf. Onlangs begon het met de verbetering van de A2 rondom Maastricht. Ook werkt Ballast Nedam aan de nieuwbouw van het universitair medisch centrum in Rotterdam. Daarnaast wil het bedrijf zijn nevenactiviteiten uitbreiden; handel in grondstoffen, het aanleggen van windmolenparken. Want daar zijn er nog wel subsidies te krijgen. Deze week werd bekend dat het bedrijf de fundering voor 48 windmolens voor het park Noordoostpolder in het IJsselmeer gaat ontwerpen, leveren en installeren.

„In 2012 hebben we een strategische keuze gemaakt om zoveel mogelijk weg te gaan van de aanhoudend slechte markten die sterk door capaciteit worden gedreven”, zei bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx in een toelichting. „We blijven ons richten op de markten waar Ballast Nedam op een onderscheidende manier toegevoegde waarde kan leveren.”

„De kernactiviteit van Ballast moet wel bouwen blijven”, waarschuwt analist Muller. „De twintigers van nu zullen ooit een huis willen. Als de markt weer aantrekt, moet Ballast Nedam er bij zijn.” Zijn devies: genoeg geld genereren om de komende periode door te komen. Tot het weer aantrekt.

Niet alleen financieel gaat het minder bij Ballast Nedam. Het lijkt te rommelen in de top van het bedrijf. Afgelopen woensdag maakte Ballast bekend dat Romeo Malizia uit de raad van bestuur stapt, wegens “verschil van inzicht” over het beleid. Dat is vaak een eufemisme voor ruzie in de bestuurskamer.

    • Annemarie Sterk