'Alcohol op 18 steun voor ouders'

De minimumleeftijd voor alcohol gaat van 16 naar 18, besloot de Kamer deze week. Nu zijn ouders aan zet, zegt kinderarts Nico van der Lely.

Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, houdt zich tien jaar bezig met het probleem van alcohol drinkende jeugd. Hij is de oprichter van de ‘alcoholpoli’, ziekenhuisafdelingen voor de opname van jonge comazuipers. En hij vertelt, in tachtig presentaties per jaar, over de schade van drank op kinderenhersenen. Aan iedereen die het horen wil – ouders, agenten, Kamerleden. Zijn boodschap: hoe later kinderen beginnen met drinken, hoe beter. Dus ja, het Kamerbesluit, deze week, tot verhoging van de leeftijd voor de aanschaf en het bezit van alcohol naar achttien jaar, ziet hij deels als zijn prestatie. De leeftijdsverhoging gaat uiterlijk in op 1 januari 2014.

Uw missie is geslaagd?

„Nee. Mijn primaire doel als kinderarts is nooit geweest om de leeftijdsgrens op achttien te krijgen. Mijn doel is om geen kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis te hoeven opnemen. Het overdragen van kennis blijft nodig om de wet goed te handhaven.”

Kennisoverdracht aan wie?

„Bijvoorbeeld aan scholen. In dit ziekenhuis hangt een bord: dit is een rookvrij gebouw. Ik zie voor me dat scholen dat ook doen. Dit is een alcoholvrije school. Echt alcoholvrij, hè. Dus ook geen bier en wijn voor de leraren tijdens de Romeweek. Daar begint het mee. En de ouders, die spelen een nog belangrijker rol.”

Verandert de rol van ouders door de leeftijdsverhoging?

„De leeftijdsverhoging is een steun in hun rug. Het draagt bij aan een verandering van de norm. Geloof me: over vijf jaar zullen ouders van zestienjarigen elkaar bellen, voorafgaand aan feestjes. Ze zullen vragen naar het alcoholbeleid op dat feest. Door de leeftijdsverhoging zullen ouders zich verantwoordelijker voelen voor zestienjarigen.”

De PVV, samen met D66 tegen de leeftijdsverhoging, zei in de Kamer: de gemiddelde comazuiper is 13,5 jaar. Dus heeft de verhoging naar achttien geen zin.

„Die 13,5 jaar klopt niet. De gemiddelde leeftijd van de minderjarige comazuiper is volgens de laatste cijfers 15,3 jaar. Minderjarigen drinken fors. En het medische feit is: de hersenen zijn dan nog in de groei. Alcoholgebruik door een minderjarige kan de verbindingen tussen hersencellen in de weg staan, terwijl juist die verbindingen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een adolescent.”

D66 zegt: de handhaving van de wet is nu slecht. Verbeter dat eerst, en verhoog dan pas de leeftijd van 16 naar 18.

„Tuurlijk, de handhaving moet in orde zijn. Dat geldt nu, en dat geldt straks. Maar intussen moet je als wetgever de jeugd beschermen.”

De wet wordt eenduidiger. Het was 16 voor zwak alcoholisch en 18 voor sterke drank.

„Dat is goed voor de handhaving. Laatst was ik op een middelbare school in Rotterdam. Die school worstelt met die grens van zestien. Het drinken wel of niet toestaan, tijdens schoolfeesten? Daar lopen kinderen van 11 tot 18. Dus bedenken scholen vaak één of ander systeem. Tot elf uur niemand drank, na elf uur alleen drank voor zestien jaar en ouder. En die oudere leerlingen moeten dan een polsbandje dragen. Houd dat maar eens in de gaten. Daar zijn scholen binnenkort vanaf.”

    • Ingmar Vriesema