Achmea: chaos bij ziekenhuizen

Achmea wacht nog op meer dan de helft van de ziekenhuisnota’s over 2012 De verzekeraar schoot al 1,5 miljard voor, maar wil dat niet meer

Redacteur Zorg

Vier op de tien ziekenhuizen in Nederland lopen achter bij het declareren van geleverde hulp. Achmea, de grootste zorgverzekeraar, heeft nog niet de helft van de nota’s over 2012 binnen. Slechts 6 van de 92 ziekenhuizen kunnen de geleverde hulp nu al factureren.

Verzekeraars schieten het geld nu voor, maar Achmea, dat intussen al 1,5 miljard euro heeft voorgeschoten, wil dat niet meer. „Als wij de bevoorschotting stoppen, komen ziekenhuizen in liquiditeitsproblemen”, zegt voorzitter zorg Roelof Konterman. „Dat gaat ook weer te ver. Maar tussen abrupt stoppen met betalen en onvoorwaardelijk geld voorschieten zit nog een wereld van verschil.”

Volgens Konterman zijn verzekerden nu de dupe. Zij moeten „tot wel anderhalf jaar wachten” op de verrekening van hun eigen risico. „En dat is niet meer 100 euro, maar 350 euro. Dit kan ik niet uitleggen aan mijn verzekerden.” Accountants waarschuwden onlangs dat zij de jaarrekeningen van ziekenhuizen niet zonder voorbehoud kunnen goedkeuren, omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over de cijfers. Dat komt mede door het snelle aantal wijzigingen in het tarievensysteem en in hun financiering. Konterman erkent die veranderingen, maar zegt dat dit geen vrijbrief is. „Er zijn ziekenhuizen die nog steeds niet factureren over 2012, maar er zijn er ook die wél op tijd leveren. We weten dat het kan.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt dat hier ‘de pot verwijt de ketel’ geldt. „Er zijn ook ziekenhuizen die keurig hun declaratie verzorgen, maar maanden niet uitbetaald krijgen door verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben vorig jaar vier maanden lang niets vergoed aan ziekenhuizen, terwijl de behandelingen aan patiënten gewoon doorgingen. Sommige ziekenhuizen zijn toen ook in liquiditeitsproblemen gekomen.”

    • Jeroen Wester