‘Accountant Vestia moet uit register geschrapt’

De voormalige KPMG-accountant van woningcorporatie Vestia, Marco Noorlander, moet een definitief beroepsverbod krijgen, vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De financiële toezichthouder eiste gisteren voor de Accountantskamer, het landelijke tuchtcollege, dat Noorlander voorgoed uit het beroepsregister wordt geschrapt.

Noorlander keurde het jaarverslag van Vestia over 2010 goed, terwijl de grootste woningcorporatie voor miljarden aan risicovolle rentecontracten had afgesloten.

Noorlander moest zich gisteren en vandaag voor het tuchtcollege verantwoorden voor drie klachten; van de AFM, van Pieter Lakeman (van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie) en van het nieuwe Vestia-bestuur. Noorlander zei dat hij nooit meer als accountant wil werken. De oud-partner verklaarde dat KPMG hem „vleugellam” had gemaakt door zijn tekenbevoegdheid in te trekken.