Zuuraanval op artistiek leider Bolsjoi-ballet was ‘niet de bedoeling’

Pavel Dmitrichenko, die heeft bekend de opdrachtgever te zijn van een aanval op de artistiek leider van zijn balletgroep, in zijn cel in Moskou. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De danser van het Russische Bolsjoi-ballet die gisteren opgepakt werd voor het organiseren van een zuuraanval op de artistiek leider, verklaart dat dat niet de bedoeling was. Hij zei vandaag in de rechtbank dat hij een ander slechts opdracht gegeven had om Filin in het gezicht te slaan.

Begin dit jaar liep de 42-jarige Sergej Filin, artistiek leider van het gerenommeerde Bolsjoitheater, van zijn werk naar huis toen een 31-jarige man opdook en hem zuur in het gezicht gooide. Filin liep ernstige brandwonden op in zijn ogen, gezicht en hals. Het is niet zeker of de vroegere sterdanser zijn zicht terugkrijgt. Hij wordt nu behandeld in Duitsland.

Eergisteren werden drie mensen opgepakt voor de aanval: naast de man die de aanval uitvoerde waren dat ook zijn 35-jarige chauffeur en Pavel Dmitritsjenko (29), een solist van het ballet die de opdracht zou hebben gegeven. Dmitritsjenko bekende gisteren, maar verklaart nu dus dat hij zijn medeplichtige slechts had opgedragen Filin een optater te geven.

Het motief achter de misdaad was “de persoonlijke, vijandige verhouding met Dmitritsjenko, in verband met professionele activiteiten”, aldus de politie. Dmitritsjenko zou 2.500 euro hebben betaald voor het uitvoeren van de aanval.

Volgens de staatstelevisie kwam Dmitritsjenko tot zijn daad omdat Filin had geweigerd zijn vriendin, een danseres bij het Bolsjoi, een belangrijke rol te geven.

    • Peter Zantingh