Zorgautoriteit waarschuwt ziekenhuizen met hard ingrijpen

“Onterecht hoge declaraties leiden tot een onnodige stijging van de kosten in de zorg”, aldus de autoriteit. Foto ANP / Koen Suyk

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten meer werk maken van de controle op declaraties. Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijven klachten binnenkomen over te hoge ziekenhuisrekeningen, maakt de autoriteit vandaag volgens De Telegraaf bekend.

De NZa waarschuwt hard in te grijpen als zaken bij ziekenhuizen niet kloppen. “Onterecht hoge declaraties leiden tot een onnodige stijging van de kosten in de zorg”, zegt bestuurslid Eitel Homan in de nieuwsbrief. Ook zouden zulke declaraties het vertrouwen in de zorg schaden.

Al meerdere keren zijn ziekenhuizen er op betrapt dat ze veel te veel rekenen voor een behandeling. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoek van een halfuur te rekenen als een dagopname.

Zorgverzekeraars zouden controletechnieken waarmee foute declaraties kunnen worden opgespoord sneller moeten invoeren. De NZa waarschuwt dit jaar boetes uit te delen als ze dat niet doen.

    • Jules Seegers