Zes hoogtepunten van Tefaf

None

Wie: Alberto Giacometti (1901-1966)Wat: ‘Annette Venice’, ca. 1960 Brons, 46,5 x 26,5 x 12,7 cm. Editie 6/6 stempel ‘Susse Fondr Paris’Waar: Dickinson GalleryPrijs: 4,5 miljoen dollar

Annette Arm, de 37-jarige Zwitserse dame die Alberto Giacometti intens starend geportretteerd heeft was de echtgenote van de kunstenaar. De twee ontmoetten elkaar in 1943 in Genève, waarna Annette hem in 1946 naar Parijs volgde om zijn secretaresse te worden. Drie jaar later vroeg Giacometti, notoir vrijgezel, haar ten huwelijk.

Rond 1960, het jaar waaruit dit beeld vermoedelijk stamt, liep de relatie tussen de twee allesbehalve soepel. Annette had net een romantische relatie met een Japanse filosoof achter de rug terwijl Alberto de twintigjarige prostituee Caroline had ontmoet, die later zijn minnares en muze zou worden. Omdat Annette jaloers was op Caroline, besloot Giacometti zijn echtgenote meer te betrekken in zijn kunst. Tot zijn dood in 1966 maakte hij tien bronzen bustes van haar. De laatste, Annette X, bevindt zich in het Centre Pompidou. Andere exemplaren toonde Giacometti in 1962 op de Biënnale van Venetië.

Dit werk is het eerste beeld uit de reeks. Giacometti boetseerde het in 1960 eerst in klei en liet het vier jaar later in brons gieten. Het patina bestaat uit verschillende bronstinten en is soms bijna groenig van kleur. Het beeld is afkomstig uit de privécollectie van Giacometti’s galeriehouders Marguerite en Aimé Maeght, die in 1982 op de markt kwam. (SS)