Zes hoogtepunten van Tefaf

None

Wie: Jan Brueghel de Oudere (1568-1625) Wat: ‘De Kruisiging’, 1594 Olieverf op koperplaat, 25 x 35 cm. Waar: De Jonckheere Gallery Prijs: onbekend

Dit schilderijtje van Jan Brueghel de Oudere is niet veel groter dan een A4’tje maar het is ongelofelijk gedetailleerd en telt honderden figuren. Afgebeeld is een scène uit het Nieuwe Testament, het negende uur van de kruisiging van Christus en twee dieven op de berg Golgota. In de verte zien we Jeruzalem.

Het is voor het eerst dat dit werk in het openbaar getoond wordt. Sinds 1594 bevindt het zich een Italiaanse privécollectie.

Jan Brueghel de Oudere was de tweede zoon van Pieter Brueghel de Oudere en de broer van Pieter Brueghel de Jongere. Hij bracht zijn vroege jaren door in Antwerpen maar vertrok rond 1589 naar Italië, waar hij eerst in dienst was van de familie Colonna in Milaan en vervolgens van kardinaal Federico Borromeo. Toen Brueghel dit werk schilderde, woonde hij al twee jaar in Rome.

Een vergelijkbaar werk, gedateerd op 1595, van Jan Brueghel bevindt zich in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Ook daarop vechten op de voorgrond mannen om de jas van Christus en komt de vlaggendrager te paard voor, maar op dit werk is op de vlag het Habsburgse wapen te herkennen. In 1598 maakte Brueghel nog een derde versie. Dat werk, Calvary, bevindt zich in de Alte Pinakothek in München. Het Uffizi in Florence bezit een variant uit 1604. (SS)