We weten nu wie de boel saboteerde bij ‘Wie is de Mol?’

De deelnemers van Wie is de Mol? 2013, met links de twee overgebleven kandidaten.

Paulien of Kees? Vanmiddag waren degenen die Paulien verdachten lichtjes in de meerderheid op de officiële site van het populaire AVRO-programma Wie is de Mol?. Tijdens de laatste aflevering, die vanavond werd uitgezonden, maakte de mol zich bekend.

Het concept zal na dertien seizoenen bij de meesten wel bekend zijn: een groep BN’ers krijgt opdrachten waarmee geld kan worden verdiend. Ze hebben echter één mol in hun midden, die zich als deelnemer voordoet maar ondertussen moet proberen te voorkomen dat de opdrachten goed worden afgerond. Het programma werd dit jaar gemaakt in Zuid-Afrika.

De laatste drie kandidaten in een promo voor de finaleaflevering:

En de mol is… Kees Tol. De Volendamse presentator/acteur deed vanavond uit de doeken dat hij de boel regelmatig in het honderd stuurde. Dat betekent ook dat Paulien Cornelisse, cabaretier en columniste voor nrc.next, dit seizoen heeft gewonnen door als laatste kandidaat over te blijven.

Al in de eerste aflevering vonden fanatieke volgers van het programma een hint die op Kees zou wijzen: de eerste letters van de verschillende verhaaltjes die de priester in de kerk vertelde, vormden de zin ‘Case is the mole’.

En zo was er meer, uitvoerig verzameld op bijvoorbeeld deze site en in de wekelijkse stukjes van Recensiekoning. Vorige week, in de laatste aflevering met opdrachten (en met nog drie kandidaten over), kreeg Paulien bovendien een cijfercode die vertaald kon worden naar ‘Tol is de mol’.

En er was dit nog: Kees had drie antwoorden gegeven die achter elkaar gezet op zichzelf wezen.

Wie is de Mol? werd al zes keer genomineerd voor de Televierring, voor beste televisieprogramma van het jaar, maar greep er in de finale elke keer nog naast.

    • Peter Zantingh