Vuurrode sleepwagens in de witte sneeuw

Zien

Reality

Highway thru hell

Nat. Geo. 21, 23 en 4 uur

Het begint te sneeuwen. „Rock and roll”, zegt Jamie Davis: zijn werkdag kan beginnen. Hij is reddingswerker op de Coquihalla highway in British Columbia. Met sneeuwstormen, steile klimmen, een spekglad wegdek en lawinegevaar geldt de Coquihalla ’s winters als gevaarlijkste snelweg ter wereld. Het realityprogramma Highway Thru Hell volgt het Jamie Davis Heavy Rescue Team.

De snelweg, die in de winter uitsluitend door vrachtwagens wordt gebruikt, is een essentiële verkeersader voor Vancouver. Vaak gaat het mis. Dan gaan Davis en zijn medewerkers op pad om de reusachtige trucks uit de sneeuw te trekken. „Onze trucks zijn groter dan alle andere”, aldus Adam, een stoïcijnse reddingswerker met een gemoedelijk postuur en een geblokt overhemd. „Dus dat lukt meestal wel.”

Veel natuurgeweld, verbogen metaal en brute kracht in deze serie. De vuurrode sleepwagens steken schitterend af bij de witte sneeuw. Waar de meeste realityshows het moeten hebben van onuitstaanbare personages, zijn de mannen van het Heavy Rescue Team verrassend sympathiek. Deze mannen knappen het zware werk op en maken het niet ingewikkelder dan het is: ze worden gebeld, klaren de klus en gaan naar huis. „De weg moet open”, in de woorden van Davis.

Eva de Valk

    • Eva de Valk