Voormalige ploegarts wist van dopinggebruik binnen de Raboploeg

Michael Rasmussen komt aan in het gerechtshof in Arnhem voor de voorzetting van het hoger beroep tegen de Rabobank-wielerploeg. Foto ANP / Bas Czerwinski

Een voormalige ploegarts van de Rabobankploeg heeft vandaag in de zaak van renner Michael Rasmussen verklaard dat hij wist van dopinggebruik binnen het team.

Jean-Paul van Mantgem zei vanmorgen tijdens het verhoor dat hij weet had van ‘individuele gevallen’ waarin hem bekend was dat ‘renners iets gedaan hadden.’ Dit was ook zo in de periode tot en met de Tour de France in 2007. Voor de rest beriep de voormalige ploegarts zich op zijn beroepsgeheim. De vraag van Rasmussens advocaat over levering van bloedzakken in de Tour de France door dopingdealer Stefan Matschiner werd door het gerechtshof niet toegestaan, omdat deze te weinig te maken zou hebben met de feiten die in deze zaak moeten worden bewezen.

De Deense renner Michael Rasmussen werd in gewonnen positie door Rabobank uit de Tour de France gehaald en ontslagen, nadat duidelijk was geworden dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens de voorbereiding op de Tour. Volgens Rasmussen was dat onterecht, omdat de leiding van de Rabobankploeg op de hoogte was van zijn bedrog.

Vandaag zal de renner opnieuw zelf een getuigenis afleggen voor het Hof. Het zal Rasmussens eerste publieke verklaring worden sinds hij op 31 januari toegaf gedurende twaalf jaar doping te hebben gebruikt.

Update 13:42: Rasmussen verklaart dat de ploegartsen bij Rabobank hem geholpen hebben bij het toedienen van doping.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Rasmussen heeft tegen dopingautoriteiten verklaard dat Raboartsen hem begeleidden bij doping, blijkt uit vraag van zijn advocaat. #Rasmussen
    • Steven Derix