Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN-Veiligheidsraad neemt nieuwe sancties tegen Noord-Korea aan

UN Security Council members get ready to vote to adopt sanctions against North Korea at the United Nations headquarters in New York, March 7, 2013. North Korea threatened a "pre-emptive" nuclear strike against the United States and any other aggressors as the UN Security Council prepared to adopt tough sanctions against the isolated state. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND
UN Security Council members get ready to vote to adopt sanctions against North Korea at the United Nations headquarters in New York, March 7, 2013. North Korea threatened a "pre-emptive" nuclear strike against the United States and any other aggressors as the UN Security Council prepared to adopt tough sanctions against the isolated state. AFP PHOTO/EMMANUEL DUNAND De Veiligheidsraad van de VN stemt voor nieuwe sancties tegen Noord-Korea op het VN-hoofdkwartier in New York. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De VN-Veiligheidsraad heeft nieuwe sancties aangenomen tegen Noord-Korea in reactie op de recente kernproef van het land. Het gaat om financiële beperkingen en een verbod op de import van luxegoederen, zoals jachten, sportwagens en bepaalde sieraden.

“Deze sancties zullen bijten, hard bijten”, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice.

De export van luxegoederen naar Noord-Korea is al verboden sinds 2006, hoewel diplomaten en analisten zeggen dat de handhaving van de VN-sancties lastig is. De nieuwe sancties zijn door de Verenigde Staten in samenspraak met China opgesteld, de belangrijkste bondgenoot van het regime in Pyongyang.

Noord-Korea dreigt met aanval op VS

Vanochtend dreigde Noord-Korea met een “preventieve nucleaire aanval” op de Verenigde Staten. Ook dreigde het land de wapenstilstand met Zuid-Korea en de VS per 11 maart op te zeggen en Zuid-Korea aan te vallen, als de Veiligheidsraad nieuwe sancties afkondigt.

Vorige maand voerde het bewind in Pyongyang zijn derde kernproef uit. Volgens een Noord-Koreaanse woordvoerder zouden de VS zelf Noord-Korea willen aanvallen, meldt persbureau AP. Zowel in Noord-Korea als in Zuid-Korea vinden grootschalige militaire oefeningen plaats.

‘Aanval op VS is denkbaar’

Het is theoretisch denkbaar dat Noord-Korea de VS aanvalt, stelde NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten vanochtend. Maar dat zal dan zeer waarschijnlijk Amerikaanse doelen betreffen op Zuid-Koreaans grondgebied:

“Pyongyang beschikt nu over een raket die Hawaï of misschien Californië kan bereiken, het land is qua technische kennis echter niet zo ver dat het succesvol een kernkop kan bevestigen. Als het regime het werkelijk wil, zijn aanvallen op Amerikaanse doelen in Zuid-Korea wel denkbaar. En dat hoeft dan niet nucleair: Noord-Korea beschikt ook over chemische en biologische wapens. De vraag is of het dat enorme risico op repercussies, mogelijk ook van China, wil nemen en of Zuid-Korea en de VS een aanval niet op voorhand weten te neutraliseren.”