Veevoer teruggehaald na vondst gevaarlijke stof

Het voer voor koeien van honderden Nederlandse boeren wordt teruggehaald. Dat heeft diervoedercontroleur Trust Feed besloten nadat dinsdag opnieuw bij twee Nederlandse melkveehouders de kankerverwekkende stof aflatoxine is aangetroffen.

Het gaat om al het voer dat is gemaakt met Hongaarse, Roemeense en Servische maïs, zegt de directrice van Trust Feed, Francine van Rossem. Ze beklemtoont dat het puur om een voorzorgsmaatregel gaat en dat niet zeker is dat er sporen van het gif in het voer zitten.

Alle boeren worden voorzien van nieuw voer. „Een geweldige logistieke operatie”, aldus Van Rossem. De schade loopt volgens haar „in de miljoenen euro’s”. De kosten worden volgens haar opgebracht door de diervoederbedrijven. De eerste melkveehouders worden naar verwachting vandaag benaderd. De hele operatie kan een paar weken duren. Eerst worden de boeren geholpen die het meest risico lopen, bijvoorbeeld met hoge percentages maïs in hun recept.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte woensdag bekend dat aflatoxine was aangetroffen bij twee boeren, vermoedelijk door geïmporteerd veevoer. Zij mogen voorlopig geen melk meer leveren. Maandag werd bekend dat in januari melk van twee andere boeren te hoge concentraties van de stof bleken te bevatten.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) garandeert dat er geen gevaarlijke melk in de schappen ligt. De NVWA onderzoekt nog of de koeien de stof daadwerkelijk via het veevoer hebben binnengekregen.

Naar aanleiding van de schandalen met paardenvlees maakte staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) gisteren bekend dat ze een commissie instelt die het vertrouwen in het vlees moet herstellen. De commissie moet onder meer voorstellen doen voor betere controle op fraude.