Vaticaan doet het gewoon: Comic Sans in fotoboek Benedictus XVI

Oh Comic Sans, iedereen haat je…behalve het Vaticaan. Dat heeft je nu gebruikt als lettertype in een fotoboek dat paus Benedictus XVI gedenkt. Wel 62 pagina’s lang vertelt het gezellige lettertype alle ins en outs van Benedictus’ werk.

Screenshot van het fotoboek dat paus Benedictus XVI gedenkt.

Oh Comic Sans, iedereen haat je…behalve het Vaticaan. Dat heeft je nu gebruikt als lettertype in een fotoboek dat paus Benedictus XVI gedenkt. Wel 62 pagina’s lang vertelt het gezellige lettertype alle ins en outs van Benedictus’ werk.

Elke pagina is interactief en telt een korte beschrijving van de foto, met daarbij een linkje naar een eventuele tekst die de paus ooit heeft uitgesproken. En al die beschrijvingen zijn dus opgemaakt in Comic Sans, het meest gehate lettertype ter wereld. Waar komt die haat en nijd eigenlijk vandaan?

Er was eens een lettertype genaamd Comic Sans…

Van origine is Comic Sans ontwikkeld als lettertype dat gebruikt werd in op stripverhalen gebaseerde tekstwolkjes met daarin informatie in programma’s als Microsoft Word. De ‘boosdoener’: typograaf Vincent Connare, die het in 1994 ontwierp. Connare bladerde destijds door een bètaversie van softwarepakket Microsoft Bob, dat gebruiksvriendelijkheid voorop had staan. Maar het lettertype dat erin gebruikt werd, was dat niet. Dat was het strenger ogende Times New Roman.

En dus ontwierp Connare Comic Sans. Inspiratie daarvoor deed stripboekfan Connare op uit zijn stripboeken The Dark Knight en Watchmen. Comic Sans (al heette het zo toen nog niet) was geboren. Toen het als extra lettertype werd toegevoegd aan Windows 95 kon niet alleen iedereen met een pc het lettertype zien maar ook gebruiken, en het werd meteen een fenomeen.

Deze is voor alle haters

Maar Comic Sans kent veel weerstand. Je zou het gezellige, bolle lettertype niet voor serieuze aankondigingen en teksten mogen gebruiken, zo betogen ‘fontsnobs‘ als de website Ban Comic Sans of deze petitie om Comic Sans te weren van Gmail. Er zijn ook mensen die nog persberichten in Comic Sans versturen.

Gelukkig biedt het internet ook ruimte voor tegengeluid. Alle haters opgelet: in dit essay haalt Comic Sans zelf genadeloos uit naar iedereen die wat lelijks te zeggen heeft over het lettertype. En zo trapt ‘ie dan ongeveer af:

“Listen up. I know the shit you’ve been saying behind my back. You think I’m stupid. You think I’m immature. You think I’m a malformed, pathetic excuse for a font. Well think again, nerdhole, because I’m Comic Sans, and I’m the best thing to happen to typography since Johannes fucking Gutenberg.”

En nog iets: Comic Sans geeft nul sterren voor jouw mening over hem:

“It doesn’t even matter what you think. You know why, jagoff? Cause I’m famous. I am on every major operating system since Microsoft fucking Bob. [...] I’m not just a font. I am a force of motherfucking nature and I will not rest until every uptight armchair typographer cock-hat like you is surrounded by my lovable, comic-book inspired, sans-serif badassery.”

Vergeet ook niet dit filmpje, ‘A Defense of Comic Sans’, dat in februari opdook op het web:

Ben jij een Comic Sans-crimineel? We kunnen je genezen

Er is hoop voor de verstokte Comic Sans-gebruiker. Klik maar even hier. Deze site, Comic Sans Criminal, betoogt dat het mensen die Comic Sans gebruiken helpt om te gaan met het juiste gebruik van het lettertype. En dat is dus niet voor serieuze boodschappen bedoeld, want “all fonts have a personality and a purpose”. Comic Sans Criminal zet dat doel van CS op een rij. Je mag dus alleen CS gebruiken als:

” - je doelgroep onder de elf jaar is;

- als je werkt aan een strip;

- als je doelgroep dyslectisch is en heeft aangegeven CS te prefereren boven een ander lettertype.”

En zo simpel is het. In alle andere gevallen luidt: géén Comic Sans gebruiken. Ohja, dan kun je ook nog schriftelijk beloven dat je je aan deze voorwaarden houdt en het formulier doorsturen naar andere Comic Sans-criminelen.

Deze is voor alle liefhebbers

Uiteraard staat iedereen vrij het lettertype te gebruiken dat hij/zij wil. En te vieren, want net zoals allerlei andere bijzondere feestdagen (zoals Internationale Pannenkoekendag en Handdoekendag) kun je ook op 6 juli Comic Sans Dag vieren. En dat is weer een initatief van 3FM-dj’s Coen en Sander.

Weet je wie er óók in Comic Sans tikt?

De persvoorlichter van onze eigen premier Mark Rutte, zo blijkt uit een e-mail die hij gisteren stuurde. Zelfs gerenommeerde internetproviders als XS4ALL gebruiken het lettertype, zo geeft hun blog prijs. Nou ja, soms dan. En wij bij nrc.nl, omdat het kan.