Van der Aa, Zuidam en Fabre op Holland Festival

Het Holland Festival 2013 legt het accent op muziektheater. Op 1 juni opent de 66ste editie van het internationale podiumkunstenfestival met Quartett van Luca Francesconi door de Teatro alla Scala uit Milaan.

Opmerkelijk onder de 45 getoonde producties zijn Sunken Garden van componist Michel van der Aa en Desdemona, live uitgevoerd door de Malinese zangeres en gitaarspeelster Rokia Traoré. De regie is in handen van Peter Sellars. Pierre Audi, artistiek directeur van het Holland Festival, regisseert Suster Bertken van componist Rob Zuidam.

Het festival viert de 200ste geboortedag van Richard Wagner met twee uitvoeringen: Tragedy of a Friendship van Jan Fabre over de vriendschap tussen Wagner en Nietzsche en Die Meistersinger von Nürnberg, live uitgezonden vanuit het Amsterdamse Muziektheater in het Oosterpark.

De theaterprogrammering toont voornamelijk werk uit niet-Europese landen: de Australische regisseur Simon Stone brengt Ibsens Wilde eend. Uit Chili komt een voorstelling over revolutie en utopie. Net als tijdens eerdere festivals is Toneelgroep Amsterdam vaste gast, ditmaal met De Meeuw van Tsjechov in de regie van Thomas Ostermeier. Op 26 juni sluit regisseur en componist Heiner Goebbels het festival af met de muziektheatervoorstelling When the mountain changed its clothing.