Uitgelicht

Film

Charlie Wilson’s War (Mike Nichols, 2007, VS/D). Film gebaseerd op de amusante handel en wandel van een Amerikaans Congreslid die in de jaren tachtig, aangestuurd door miljonaire Joanne Herring (Julia Roberts), de geheime kracht achter de bewapening van Afghaanse stammen in hun oorlog tegen de Sovjet-Unie was. Met Philip Seymour Hoffman als rauwe CIA-agent. RTL 8, 20.30-22.30u.

How to Lose Friends & Alienate People (Robert B. Weide, 2008, GB). Lichte satire naar het boek van Toby Young waarin hij zijn rampzalige carrière beschrijft bij het Amerikaanse glimblad Vanity Fair. Dat boek schijnt een stuk scabreuzer te zijn dan deze tamelijk tandeloze film, die het vooral moet hebben van de charme van de twee hoofdrolspelers: Simon Pegg als de Engelsman in New York en Kirsten Dunst als zijn collega op de redactie en aspirant romanschrijver. Jeff Bridges is de meedogenloze hoofdredacteur. Veronica, 20.30-22.40u.

Informatief

3Doc: TBP AFK (The Pirate Bay Away From Keyboard). Zweedse documentaire van Simon Klose, die vier jaar lang Gottfrid Svartholm, Peter Sunde en Fredrik Neij, oprichters van de filesharing site The Pirate Bay, volgde bij hun juridische verdediging tegen een aanklacht wegens het faciliteren van de illegale verspreiding van computerbestanden waar auteursrecht op rust. The Pirate Bay werd halverwege het vorige decennium opgericht met financiële steun van de ultrarechtse Zweedse miljonair Carl Lundström. Ned.3, 21.00-22.30u.

Zembla: De Zes van Breda. Reconstructie van de zaak rond de moord in 1993 op ‘oma Mok’, eigenaresse van een Chinees restaurant in Breda. Drie jongens en drie meisjes van rond de 20 jaar worden hiervoor opgepakt en veroordeeld. De jongens ontkennen maar krijgen tien jaar cel. De meisjes krijgen tot twee jaar. Uit hernieuwd onderzoek blijkt dat er ontlastend bewijsmateriaal uit het dossier is weggelaten. Het gerechtshof in Den Haag moet de zaak nu overdoen. Betrokkenen geven commentaar. Ned.2, 21.10-22.00u.

Fukushima – Chronik eines Desasters. Reconstructie van de gebeurtenissen in de Diichi Kerncentrale bij Fukushima nadat die op 11 maart 2011 voor een deel onder water was komen te staan door de vloedgolf die volgde op een zeebeving. Uit getuigenverklaringen, meetgegevens en simulaties blijkt dat de situatie in reactorhal 1 veel ernstiger was dan medewerkers in de controlekamer op dat moment konden vermoeden. Het ongeluk legde een zwakke plek in het ontwerp van kernreactors bloot. Arte, 22.15-23.05u.

Reagan. Documentaire van Eugene Jarecki uit 2011 met een terugblik op de carrière van Ronald Reagan (1911-2004), de voormalige badmeester, vertegenwoordiger in stofzuigers, B-filmster en, tussen 1981 en 1989, veertigste president van de Verenigde Staten.Ned.2, 00.00-01.52u.