Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Karremans niet vervolgd om ‘Srebrenica’ - nabestaanden naar hof

Ratko Mladic (links) en Karremans (midden, drinkend) in de Bosnische stad Potocari in juli 1995. Foto AP

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide, heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Ook twee andere leidinggevenden worden niet vervolgd.

Nabestaanden van het bloedbad deden in 2010 aangifte tegen Karremans en twee collega’s - zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant personeelszaken Berend Oosterveen - wegens medeplichtigheid aan de volkenmoord. Volgens hen zouden zij in juli 1995 drie moslimmannen welbewust hebben uitgeleverd aan de troepen van de Bosnisch-servische generaal Ratko Mladic.

Volgens het OM is het drietal “niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken geweest” bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden.

Update 15.05 uur: de nabestaanden beginnen een artikel 12-procedure, meldt de NOS. Ze willen dat een Gerechtshof het OM dwingt Karremans te vervolgen.

Nederlandse Staat aansprakelijk voor dood drie moslimmannen

Luitenant-kolonel Thom Karremans was in 1995 commandant van Dutchbat III, het Nederlandse VN-bataljon dat niet ingreep toen Bosnische Serviërs onder leiding van Ratko Mladic duizenden mannen en jongens wegvoerden en vermoordden. In 2011 oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen die door Nederlandse militairen van het Dutchbatterrein werden weggestuurd.

Na dat vonnis vroeg het OM in Arnhem advies van een reflectiekamer om te bepalen of strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke militairen opportuun was. Naar aanleiding van de aangifte werd een feitenonderzoek gestart en vandaag trekt het OM op basis daarvan de conclusie dat Karremans niet vervolgd wordt.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is zijn client Karremans “opgelucht” dat hij niet vervolg wordt, meldt de NOS.

“Hij vindt het wel onbegrijpelijk dat een besluit zo lang heeft moeten duren.”