Theater

Voor Je Het Weet

Af of niet af, dat is de vraag. In Voor Je Het Weet vertelt Wertheim zogenaamd spontaan verhalen terwijl hij nog met schrijven moet beginnen. Hij had nog geen tijd om iets te maken, zegt hij. Om vervolgens terloops de kachel aan te maken met De Wereld Draait Door, Joop van den Ende en het moderne koffiedrinken en uit eten gaan. Gemakzucht, scoringsdrift en veeleisendheid zijn het mikpunt van deze satire. Maar Wertheim is in zijn voorstellingen altijd tegelijk bezig zijn vak, het publiek en de wetten van entertainment te demonteren, en gaat daarbij opnieuw verder waar anderen niet durven gaan.

Tournee. michawertheim.nl

Sister Act

Wáár zien we tegenwoordig, op straat of in de media, nog een non? Daarmee lijkt Sister Act, de door Joop van den Ende geproduceerde musical naar de twintig jaar oude filmkomedie met Whoopi Goldberg, simpelweg af te schrijven als gedateerde vrolijkheid. Maar de musicalversie zit zo gehaaid in elkaar dat die nonnen bijna weer actueel lijken. Met de smeuïge muziek van Alan Menken als belangrijke gangmaker. En de door Martine Bijl vertaalde teksten als extra bron van vermaak. „Je hoeft voor onze Heere / nooit je snor te epileren.”

Tournee. musicals.nl

Florissant

Marc-Marie Huijbregts is het type entertainer dat erin slaagt je onvoorwaardelijk te doen geloven in de verhalen die hij opdist. Als hij in zijn nieuwe programma Florissant vertelt over zijn Brabantse tantes Loes en Riet, dan twijfel je niet. Maar alleen maar gezellig is het met Huijbregts niet, want hij is wees, sinds zijn vader anderhalf jaar geleden overleed. De breekbaarheid die hij betracht in belijdenissen over zijn vader is wel voelbaar, maar komt het best tot zijn recht in de liedjes die hij gloedvol zingt, begeleid door piano. ‘Laat me niet alleen’, kermt hij. Vanuit de zaal wens je hem alle geluk toe.

Tournee. bunkertheaterzaken.nl

Riding on a cloud

In Riding on a cloud zet de Libanese theatermaker Rabih Mroué zijn broer Yasser op toneel: een innemende, grijzende man die bandjes afspeelt en filmfragmenten vertoont. Nadat hij op zijn zeventiende door een kogel van een sluipschutter in het hoofd was geraakt, moest Yasser alles opnieuw leren. Rabih maakt van zijn verhaal intiem documentair theater. En wat wordt gedocumenteerd is even schokkend als roerend, even persoonlijk als universeel. Echt gebeurd is geen excuus, maar voor de broers Mroué moet een uitzondering worden gemaakt.

Tournee. ervaardaarhier.nl