Temperatuur in ‘vrije val’ en dus na het weekeinde weer ‘ijskoud’

De ijspegels aan het rieten dak van een boerderij in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Foto ANP / Koen Suyk

Waar het kwik gisteren en eergisteren nog de negentien graden aantikte, zoals in Eindhoven, voorspellen de weerkundigen na het weekend een “extreem” temperatuursverschil, in negatieve zin. Strenge vorst zorgt voor een discrepantie van twintig tot liefst dertig graden.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De temperatuursdaling wordt #extreem: volgende week tot 20 graden kouder dan gister en mogelijk strenge vorst: http://t.co/U13vo4bwb5

MeteoConsult spreekt van een “vrije val” in temperatuur en voorspelt dat het weer “ijskoud” wordt met kans op een enkele sneeuwbui. Alsof het nog niet genoeg was geweest met die winter.

“In de nacht naar dinsdag toe in het binnenland mogelijk 10 graden vorst. Op sommige plekken blijft het ook in de middag de hele tijd vriezen. Daarbij breekt wel weer steeds vaker de zon door.”

Het KNMI trekt iets minder hard van leer, zoals het eerder deze week evenmin meeliep in de lentepolonaise. Het instituut spreekt van een “beduidend kouder weertype” dat zich in het weekend aankondigt. Na het weekeinde ziet het KNMI maxima net boven nul graden en in de nacht en vroege ochtend “lichte tot matige vorst”. Mildere bewoordingen, maar dit betekent nog steeds kans op -10.

Reinier van den Berg, die namens MeteoConsult op RTL4 de weersvoorspellingen doet:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Middagtemperatuur a.s maandag rond 0 graden. Bovendien stevige noordoostenwind, gevoelstemperatuur dik onder nul ;-( Brrr

Hoezo nu opeens weer winterweer?

Technisch: een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven het midden en zuiden van Europa maken de koudeinval mogelijk.

“Maart is maart”, schrijft Piet Paulusma op zijn blog. Hij durfde het gisteren zelfs aan om voor komende maandag en dinsdag nachtvorst van tot -15 graden te voorspellen. “Het gaat hier om de lange termijnverwachting, dus kan het nog anders uitpakken.”

    • Jules Seegers