Tachtig gitaren voor Malinese musici zonder instrumenten

Tachtig gitaren, twintig versterkers, enkele losse percussie-instrumenten en een drumstel; dat is de oogst van de benefietavond die dinsdagavond plaatsvond in Paradiso. De instrumenten gaan naar Malinese muzikanten die door het conflict in hun land zonder zitten. Uit Noord-Mali kwamen het afgelopen jaar verhalen over muziekstudio’s en instrumenten die zijn vernietigd. Islamisten die in 2012 er de macht grepen, verklaarden de oorlog aan de muziek die zo belangrijk is voor het land.

Toen drie weken geleden een gat in de programmering van Paradiso viel, vroeg het poppodium aan gitarist Laurens Joensen of hij de avond wilde vullen – eerder gaf hij al een benefietconcert voor Mali. Joensen vroeg bevriende muzikanten: de band van de Amsterdamse vluchtkerk, We Are Here en de Nederlandse afrobeatgroepen Jungle By Night en Mdungu. De entree voor de avond was een tientje of inlevering van een instrument, liefst een gitaar.

De gitaren die uit Nederlandse studio’s en van zolders kwamen, zijn in Paradiso voorzien van de gegevens van de donateur zodat er later nog contact mogelijk is tussen de ontvangers en de gevers. Stichting Wilde Ganzen heeft toegezegd het vervoer van de ingezamelde gitaren naar Mali te betalen. Er komen nog meer instrumenten bij van mensen die er deze avond niet bij konden zijn.

De verzamelde instrumenten worden eerst vervoerd naar de hoofdstad Bamako, waar nu nog altijd veel muzikanten zitten die ondanks de Franse interventie niet terug kunnen naar het noorden. Een belangrijke bestemming is de muziekschool in Niafunké, het dorp van de overleden meestergitarist Ali Farka Touré. Die muziekschool is naar verluidt door islamisten kapotgeslagen.

Laurens Joensen wil de instrumenten persoonlijk gaan brengen, als onderdeel van een documentaire over de Malinese muziekcultuur.

    • Leendert van der Valk