Syrische oppositieleider in NRC: wapens in ruil voor invloed

Achmed Moaz al-Khatib, leider van de Syrische oppositie, eind februari in Rome. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Als het Westen de Syrische oppositie geen wapens levert, dan hoeft het zich ook niet te bemoeien met Syrië na de val van Assad. Dat zegt de Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

Moaz is de leider van de Syrische Nationale Coalitie, die al door ruim 100 landen waaronder Nederland, is erkend als wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk.

“Ik vraag alleen maar om de wapens die we nodig hebben om ons te verdedigen. Ik kreeg [vorige week] in Rome echter te horen dat er internationaal hiervoor geen steun is. Akkoord, maar zorg dan in elk geval dat de dagelijkse wapenleveranties aan het regime gestopt worden.”

Groot-Brittannië investeert 1 miljoen pond in ‘niet-dodelijk materieel’

Groot-Brittannië gaat pantservoertuigen en kogelwerende vesten leveren aan de rebellen in Syrië. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague gisteren gezegd in het Britse parlement. De Britten gaan voor een miljoen pond (1,1 miljoen euro) aan “niet-dodelijk” materieel leveren.

Met de levering van pantservoertuigen gaan de Britten verder dan de Amerikanen. Syrische oppositie eist wapensteun om de impasse op het slagveld te doorbreken. Maar de VS willen vooralsnog niet verder gaan dan medische en voedselhulp, zo bleek tijdens een bijeenkomst van de ‘Vrienden van Syrië’ in Rome.

VVD wil ondersteuning Syrië door wapens en no-flyzones

Hans van Baalen (VVD) vindt dat de internationale gemeenschap het Syrische rebellenleger moet ondersteunen met wapens en no-flyzones. Dat heeft de Europarlementariër gisteren gezegd in Brussel samen met de leider van de liberale fractie uit het Europarlement Guy Verhofstadt. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is het niet met Van Baalen eens.

Van Baalen deed zijn uitspraak na een gesprek met de stafchef van het Vrije Syrische Leger, generaal Salim Idris, die gisteren op bezoek was in Brussel. Idris drong aan op de levering van wapens en munitie in de strijd tegen het regime van Bashar Assad. Zijn troepen hebben vooral antitankwapens en luchtafweergeschut nodig om de burgerbevolking te kunnen beschermen, zei hij.

Syrische rebellen hebben vandaag 21 Filippijnse VN-waarnemers gegijzeld nabij de door Israël bezette Hoogvlakte van Golan. In een video op internet zeggen de rebellen, die zichzelf de martelaren van Yarmouk noemen, dat de waarnemers pas worden vrijgelaten als de troepen van Assad zich terugtrekken uit het dorp Jamla in de regio. Het Vrije Syrische Leger heeft de gijzeling veroordeeld.

Lees het interview met Moaz al-Khatib in de digitale editie van NRC Handelsblad